Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Άδραξε τη μέρα.

Θα σου ξαναπώ κάτι και μη με παρεξηγήσεις.

Χαμογέλα σήμερα. Άντλησε ευχαρίστηση από τα μικρά πράγματα. Από το χρώμα που πήρε ο ουρανός τώρα που ανατέλλει ο ήλιος. Από το πουλί που κάθεται στο κάγκελο και βγάζει τσιριχτούς ήχους. Κοίτα πιο κοντά. Μια καρδούλα, τόση δα, χτυπάει στο στήθος του.

Χαμογέλα για τα καλά που έχεις και δεν τα καταλαβαίνεις γιατί τα θεωρείς δεδομένα. Σου έχω νέα. Δεν είναι δεδομένα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα αλλάζουν εκεί που δεν το περιμένεις. Άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθάνθηκε ευγνώμων που ξύπνησες στο κρεβάτι σας αντί στο κρεβάτι ενός νοσοκομείο ή το παγκάκι ενός αστέγου; Πότε ήταν η τελευταία φορά που χάρηκες γιατί περπάτησες και γιατί είχες κάπου να πας;

Άσε τη μεγάλη εικόνα για λίγο και κοίτα τις πολλές μικρές που την συνθέτουν. Μπορείς; Κάνε το ως δώρο στον εαυτό σου. Για ασήμαντη αφορμή.

Σε έχει βάλει από κάτω η ζωή και τρέχεις ξεχνώντας τα βασικά. Κάνε μια στάση και πιες ένα καφέ με τον παλιό σου φίλο που όλο λες θα το κάνεις και ποτέ δεν ταιριάζουν τα προγράμματα σας. Άκου αυτό που έχει να σου πει ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου και σου μιλάει. Μην κοιτάς την ώρα. Μην κοιτάς το κινητό.

Ξεκίνα τη μέρα με ένα χαμόγελο. Βάλτα στη ζυγαριά. Αν δεν θεωρήσεις ως δεδομένα, αυτά που θεωρείς δεδομένα, τότε η ζυγαριά σίγουρα θα γύρει προς τη μεριά του χαμόγελου. Έλα τα έχω μετρήσει για σένα και σου το λέω με σιγουριά, έχεις δικαίωμα να χαμογελάσεις. Έχεις υποχρέωση να βοηθήσεις και τους γύρω σου να χαμογελάσουν. Θα αισθανθείς και εσύ καλύτερα.

Και γιατί μόνο χαμόγελο και όχι και γέλια τρανταχτά. Πότε ήταν η τελευταία φορά που γέλασες με την ψυχή σου; Γέλιο, όχι γελάκι. Γέλιο σαν αυτό που σε έπιανε στην τάξη στο σχολείο, όταν δεν έπρεπε να σε δει ο καθηγητής. Γέλιο σαν την πρώτη φορά που είδες τους εντιμότατους φίλους, την περιπέτεια για την περιπέτεια και τον διαβολάκο. Άφησε τον εαυτό σου να γελάσει. Δεν είναι ντροπή. Πλησίαζε τους ανθρώπους που γελάνε με την καρδιά τους. Κάτι θα μείνει και για σένα.

Βγες έξω και ξεκίνα τη μέρα. Έχεις πολλά να κάνεις και δεν προλαβαίνεις. Μέσα στα πολλά βάλε και τα μικρά και η μέρα σου θα γίνει καλύτερη. Βάλε μια νότα από διακοπές μέσα στην τρέλα της δουλειά και των υποχρεώσεων. Βρες εσύ τον τρόπο που σου ταιριάζει. Πες καλημέρα με χαμόγελο σα να το εννοείς. Ξέχνα τη μιζέρια του πλαστικού ποτηριού με τον φραπέ και τον φρέντο. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να ξυπνήσεις. Πρώτα ξυπνάει το μυαλό και μετά το σώμα.


Έλα, όλα εγώ θα σου τα πω; Άδραξε τη μέρα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου