Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Εικονίτσες χωρίς λογάκια

Τι κατάλαβα από την σύντομη βόλτα μου στα social media του καλοκαιρινού ΣΚ.

Το καλοκαίρι δεν είναι για πολλά λόγια. Φωτογραφίες, φωτογραφίες, φωτογραφίες. Κανένας δεν διαβάζει.

Το φεγγάρι του Αυγούστου είναι μια άσπρη θολή κουτσουλιά σε μαύρο φόντο και πρέπει να την δείξουμε σε όλους γιατί πού να σηκώνουν τα μάτια τους προς τον ουρανό, να το καμαρώσουν μέσ’ την λάμψη του. Είναι γνωστό ότι το φεγγάρι φαίνεται μόνο από εκεί που είμαστε εμείς. Όσο πλησιάζει η πανσέληνος η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Το φαγητό πρώτα το φωτογραφίζουμε και ύστερα το τρώμε. Και άντε να πεις ότι το μαγείρεψες εσύ, να πω κουράστηκες, καμαρώνεις και θέλεις να το μοιραστείς μαζί μας. Να κάνεις κοκο σαν την κότα ή κικιρικου σαν τον κόκορα. Στο εστιατόριο;

Έχουμε φάει τα καλαμαράκια, τα μύδια, το σκουμπρί και την σαρδέλα. Έχουμε πιεί τα ούζα μας. Το τραπέζι θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Φωτογραφίζουμε τα άδεια πιάτα με ότι έχει απομείνει, ένα λεπτό πριν ο σερβιτόρος να έλθει και να πει «να τα μαζέψω να φέρω γλυκάκι;».  Σαφές μήνυμα (τρίβοντας την κοιλίτσα) «φάγαμε και σήμερα!» γκρουκ. Μάσαλα!

Αν είσαι νέος – νέα και πέρασες τον χειμώνα να χτυπιέσαι στα γυμναστήρια βγάζεις φωτογραφία ολόσωμη με σαφές μήνυμα «φάτε μάτια ψάρια». Τα σχόλια θαυμασμού, ανάλογα με το θέμα. Περίπου σα να πέρασες από το «εστιατόριο που τρων τα συνεργεία και μπήκε το θέμα σου έτσι στ’ αστεία". Ω ρε μάνα μου!

Αν είσαι λίγο ή πολύ μεγαλύτερος – μεγαλύτερη και η σχέση σου με το σώμα σου περνάει κρίση, για να το θέσω κομψά, τότε βγάζεις νυχάκια, μπουτάκια, φωνογραφημένα από την σωστή γωνία ή σε πιο δύσκολες περιπτώσεις σκέτο τον φρέντο με το καλαμάκι του και το ιδρωμένο ποτήρι της μπύρας. Αν θέλεις να περάσεις και ένα μήνυμα ποιότητας δεν κάνει κακό να έχεις και ένα βιβλίο στο πλάνο, τάχα μου δήθεν «στην παραλία με ένα βιβλίο και τίποτα άλλο».

Χαζομπαμπάδες-μαμάδες-παππούδες-γιαγιάδες βγάζουν φωτογραφίες τα καμάρια τους σε πόζες όλο τσαχπινιά μέσα στην άμμο, με ή χωρίς μαγιό, στα ρηχά με τα μπρατσάκια, με το παγωτό που έχει βάψει όλο το πρόσωπο και σκασίλα του, του πιτσιρικά. Αποφεύγουν την φωτογράφιση όταν το πιτσιρίκι κλαίει και οδύρεται σηκώνοντας την παραλία στον πόδι, ή όταν το φωνάζει η μαμά για να φάει τον κεφτέ ή για να τα μαζέψουν και να φύγουν «γιατί έχει να βάλει και τηγάνι και αν σε ξαναφέρω εδώ να μου τρυπήσεις τη μύτη».

Αν είσαι κυρία που δεν είσαι πλέον στην πρώτη νιότη, αλλά περνάει ακόμα η μπογιά σου, που λέγανε και οι παλιοί, τότε βγάζεις φωτογραφία προσώπου κοντινή με την ανάστροφη της παλάμης τοποθετημένη όλο χάρη, κάτω από το πιγούνι (because progouli never lies). Καλού κακού περνάς και ένα, δύο, τρία, φίλτρα και πέφτει μια θολούρα στην εικόνα ή στα επίμαχα σημεία, που κάνει αυτόν που χαζεύει την φωτογραφία, να καθαρίζει με μανία την οθόνη του κινητού από αυτό που νομίζει για δαχτυλιά.

Ο ψαράς έπιασε ψάρια. Θα τα τοποθετήσει σαν φανταράκια στην παρέλαση, αν είναι λίγα και μικρά, ή θα τα κρατάει με δυσκολία από τα βράγχια στην σπάνια περίπτωση που είναι μεγάλα. Όχι για να μην μας λένε ψεύτες μερικοί μερικοί.

Αυτές τι μέρες κάνει ζέστη. Τις επόμενες ημέρες λένε ότι θα κάνει ακόμα περισσότερη. Τα λέμε αλλά ποιος τα πιστεύει. Βγάλε φωτογραφία το θερμόμετρο στο ταμπλό του αυτοκινήτου για να πειστούν και οι πλέον άπιστοι. Δεν παίζουμε με αυτά. Καλοκαίρι με ζέστη; Έλα Χριστέ και Κύριε!

Τέλος αν δεν έχεις πάει κάπου και βράζεις στο ζουμί σου μέσα στην πόλη, κανένα πρόβλημα. Μην ζηλέυεις αυτούς που κώλο δεν έβαλαν κάτω. Μπες μέσα στον Γούγλη και κατέβασε εικόνες από τον προορισμό που θα ήθελες να επισκεφτείς. Διάλεξε, ας πούμε, τη λίμνη Κόμο που έχει το τσαρδάκι του και ο Τζορτζ ο καφεπότης με την κρυόκωλη και τα δίδυμα. Βάλε εικόνες με την καρδιά σου χωρίς σχόλια. Εσύ δεν θα έχεις πει ψέματα, αλλά όλοι θα σε έχουν συνδέσει με την όμορφη, κυριλάτη περιοχή και τον κομψό γείτονα.  


Όλα αυτά τα γράφω γιατί είμαι γκρινιάρης εκ πεποιθήσεως, με την σιγουριά ότι κανένας δεν θα τα διαβάσει αφού δεν έχουν εικονίτσες και είναι μόνο λογάκια. Καλή Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου