Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Είκοσι ανακατεμένα facts για έναν άντρα που γίνεται σήμερα είκοσι χρονών πατέρας.

Είκοσι ανακατεμένα facts για έναν άντρα που γίνεται σήμερα είκοσι χρονών πατέρας.

1    Δεν έχει γιορτάσει είκοσι «γιορτές του πατέρα» γιατί το φρούτο είναι καινούριο στην Ελλάδα. Ίσως όχι τόσο καινούριο σαν την «παγκόσμια ημέρα πιτόγυρου» αλλά σίγουρα καινούριο.

   Αυτό που συνέβει πριν από είκοσι χρόνια έχει, μαζί με όσα ανάλογα που μπορεί να ακολούθησαν, είναι το σημαντικότερο έργο της ζωής του, συνδυασμένο βέβαια με την πορεία αυτών των χρόνων.


   Το ψηλότερο βουνό της Αθήνας, ονομάζεται πατέρας. Άσχετο, αλλά βοηθάει στον να «ψηλώνει» ο πατέρας.   

    Ένα από τα πιο γλυκά, γλυκά ονομάζεται «μπαμπάς» και είναι ένα από τα διαχρονικότερα γλυκίσματα με πολλούς φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο. Για την ιστορία σημειώνεται ότι δεν υπάρχει γλυκό «μαμά». Να τα λέμε και αυτά.


   Η γιορτή του πατέρα είναι μια κίνηση φιλανθρωπίας που έκαναν τα παιδιά προς τους πατεράδες τους, για να μην ζηλεύουν για την πραγματική γιορτή, την γιορτή της μητέρας. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως.

6   Ψάξε όσο θέλεις, δεν θα τα βρεις. Δεν υπάρχουν τραγούδια, ποιήματα, έργα τέχνης που να φορούν την γιορτή αυτή. Ψάξε τώρα και για την γιορτή της μητέρας και κλάψε πατέρα. Ακόμα και ο Γούγλης την γιορτή της μητέρας την γιορτάζει με ένα τριαντάφυλλο ενώ του πατέρα με έναν … κάκτο!


    Το μωρό το παιδί, πρώτα λέει «μπαμπά» και μετά «μαμά». Μπορεί αυτό να έχει σχέση με τους διφθόγγους που «φρενάρουν» την γλώσσα του νηπίου αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την σημασία της πρωτιάς.

     Οι πατεράδες που έχουν κόρες (όπως εγώ) αναμένουν στο ποτήρι με το κρύο νερό που θα τους προσφέρει το χέρι της κόρης τους. Αναμένουν, αναμένουν, αναμένουν και στη συνέχεια σερβίρονται μόνοι τους (η αφυδάτωση καραδοκεί) και πηγαίνουν και από ένα στα παιδιά τους που γεννήθηκαν κουρασμένα.


    Απόδειξη της θέσης που κατέχει στην ψυχή ενός παιδιού ο πατέρας είναι ότι ουδέποτε η κερκίδα ασχολήθηκε με τον πατέρα του διαιτητή.

   Από meeting σε meeting με ένα τηλέφωνο στο χέρι, ανεβασμένος σε μια σκαλωσιά, παλεύοντας με τα κύματα της θάλασσας ή με μια σκούπα στο χέρι, καθαρίζοντας δρόμους, ο πατέρας αγωνίζεται για να εξασφαλίσει ότι καλύτερο μπορεί για την οικογένεια του.


1   Την μέρα που έγινε για πρώτη φορά πατέρας, έβαλε έναν άνθρωπο πάνω από αυτόν στην ιεραρχία της ζωής του (κάτω βέβαια από την πεθερά του, την γυναίκα του και την γάτα αν υπάρχει στο σπίτι). Όσες φορές ξανάγινε πατέρας, συνέχισε να κατεβαίνει εκουσίως και ευχαρίστως θέσεις. Τίποτα δεν τον κάνει πιο χαρούμενο.

1  Όλο και πιο συχνά φέρνει στο μυαλό του, τα όσα τράβηξε ο δικός του πατέρας για λογαριασμό του και κλαίει πικρά. Αχ βρε μπαμπά…


    Συχνά πυκνά ανατρέχει στα όσα τον δίδαξε ο δικός του πατέρας και διορθώνει την πορεία του, σαν τον καπετάνιο που κάθεται με την πυξίδα και τον εξάντα, άντε και το GPS, πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά.  

    Είκοσι χρόνια αυτός πατέρας, μέχρι είκοσι χρονών και οι κόρες. Τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν και οι σφαίρες στο δίκαννο δεν είναι ποτέ αρκετές. Τέλος πάντων ας κοπιάσουν οι «γαμπροί», πολιτισμένοι άνθρωποι είναι, να τους γνωρίσουν από κοντά, να μιλήσουν και ύστερα αρχίζουν τα κλοτσομπουνίδια που θα  τολμήσουν να κοιτάξουν ή (Θεός φυλάξει) να απλώσουν χέρι στα μωρά του. To whom it may concern.

1  Όπως θα έλεγε και η μαμά Portokalos, ο πατέρας είναι η κεφαλή της οικογένειας αλλά η μητέρα είναι ο λαιμός που γυρίζει το κεφάλι προς όποια μεριά αυτή θέλει. Δε πα να λέμε…


1   Τα παιδιά έρχονται χωρίς manual. Εδώ νυχοκόπτη ή μασαζοκαλσόν παίρνεις και έχει δέκα σελίδες για την ορθή χρήση και για το παιδί τίποτα. Άδικο. Προσωπικά είπα στον γιατρό να ψάξει καλύτερα στην «συσκευασία» αλλά με διαβεβαίωσε ότι δεν βρήκε κάτι. Για τον λόγο αυτό τα παιδιά θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι οι πατεράδες τους τα παραλαμβάνουν εντελώς ανίδεοι και ανεκπαίδευτοι. Να το πούμε χοντρά; Μαθαίνουν στου κασίδη το κεφάλι, αν μάθουν ποτέ! Πρέπει να δείχνουν επιείκεια.

    Είκοσι χρόνια πατέρας και συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι πια τόσο νέος και δεν θα είσαι για πάντα ακμαίος και δυνατός. Τα παιδιά σου είναι αυτά που αύριο μπορεί να χρειαστεί να αποφασίσουν για να σε αποσυνδέσουν από την αναπνευστική συσκευή… Κράτα μια πισινή. Μην τα ζορίσεις πολύ. Ποτέ δεν ξέρεις.


    Πριν από είκοσι χρόνια έγινες πατέρας και αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σαφώς ευχάριστης διαδικασίας. Η σχέση σου με το παιδί ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

   Η λέξη «πατέρας» είναι διεθνής και σύνθετη. Προέρχεται από το Γαλλικό «pas» και το Ελληνικό «τέρας»… δηλαδή αυτός που δεν είναι τέρας. Άρα κάτι καλό θα έχει και αυτός ο φουκαράς.


    Είκοσι χρόνια πατέρας και βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν και να ανεξαρτητοποιούνται. Εύχεσαι κάθε μέρα να σε χρειάζονται λιγότερο. Όσο λιγότερο χρειάζεται να γυρνούν και να κοιτούν προς το μέρος σου, τόσο καλύτερη δουλειά έχεις κάνει.


Το κείμενο αυτό γράφηκε για να ευχαριστήσω την οικογενεια μου για όλους τους λόγους που έγραψα και για κάτι άλλα δικά μας που δεν σας αφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου