Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Κυριακή των Βαϊων

Σήμερα είναι Κυριακή των Βαΐων. «Σώπα», θα μου πεις. Κανένα πρόβλημα. Σωπαίνω και συνεχίζω να γράφω…

Αφού λοιπόν είναι Κυριακή των Βαΐων, σε μια εβδομάδα είναι Πάσχα. Βάγια βάγια των Βαγιών τρώνε ψάρια και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώνε το παχύ το αρνί. Άρα σήμερα τρώμε ψάρια και την άλλη Κυριακή αρνί. Μην μπερδευτούμε και κάνουμε το αντίστροφο. ΟK;

Σήμερα γιορτάζουν οι Βάγιες και χρόνια τους πολλά. Οι Βάγιες λοιπόν δεν είναι και πάρα πολλές και έτσι έρχονται να βοηθήσουν οι Δάφνες οι οποίες επίσης γιορτάζουν σήμερα. Γιατί γιορτάζουν οι Δάφνες των Βαΐων; Επειδή λέει σήμερα στολίζουν με Βάγια=Δάφνες τις εκκλησίες σε ανάμνηση της υποδοχής του Χριστού. Άρα και τις ημέρες που ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με αγιασμό χρησιμοποιώντας ένα ματσάκι βασιλικό, θα έπρεπε να γιορτάζουν οι Βασιλικές ή τουλάχιστον οι Βασιλόφρονες. Για να μην σου πω ότι όταν διανέμουν άρτο θα έπρεπε να γιορτάζει ο Ψωμιάδης… Να το δούμε λίγο αυτό. Μην ξεχάσουμε ότι σήμερα προφανώς γιορτάζουν και οι Βάγια κον Ντίος, οι οποίοι για κάποιον περίεργο λόγο όμως, μνημονεύουν τον Αη (Χ5 φορές) Πουέρτο Ρίκο. Έχω μπερδευτεί και άκρη δεν βγάζω.  

Η σημερινή γιορτή μαζί με όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες είναι άκρως Ελληνική. Γιατί, τι κάνει ο Έλληνας; Βρίσκει κάποιον τον οποίο χρήζει σωτήρα του. Τον υποδέχεται με Ωσαννά και μετά από λίγο φωνάζει «Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν». Φυσικά εδώ χρειάζονται οι Γραμματείς (check, έχουμε από αυτούς και αν δεν έχουμε διορίζουμε μερικούς), οι Φαρισαίοι (από αυτούς και αν έχουμε), ο Πιλάτος (και από δαύτους έχουμε κάμποσους και άρχισαν να μιλάνε και να δίνουν συνεντεύξεις στα κανάλια πλένοντας χεράκια για να είναι έτοιμοι για το επόμενο φαγοπότι), ο ηλίθιος λαός (τίτλος κερδισμένος με πολλές εξετάσεις), ο ληστής (ποιόν να πρωτοδιαλέξω) και φυσικά αυτός που θα σταυρωθεί.

Αλλά μην σας ζαλίζω τώρα με τα δικά μου μέρα που είναι. Ο καιρός φτιάχνει και «με σύμμαχο τον καλό καιρό θα ψήσουν οι εκδρομείς του Πάσχα τον οβελία».


Ανθισμένες κερασιές κι απόγευμα ζεστό και πολύχρωμο χορτάρι, ναι, για ν' αποκοιμηθώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου