Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Πρωτομαγιά

Η πρωτομαγιά είναι η πιο σημαντική πρωτομηνιά μετά την πρωτοχρονιά. Μια μικρή εξαίρεση για την πρωταπριλιά, μόνο για συγκεκριμένες όμως, ομάδες συμπολιτών μας. Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι διακεκριμένες πρώτες των μηνών είναι γένους θηλυκού. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό αλλά σίγουρα είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης.

Μας πήρε αρκετά χρόνια να μαλώνουμε για το αν είναι αργία ή απεργία και χρειάστηκε να έλθει η τρέχουσα λαοπρόβλητη κυβέρνηση για να αποφασίσει, δια νόμου, ότι πρόκειται για αργία. Πώς ήταν εκείνος ο παλιός υπουργός που είχε καταργήσει την πάλι των τάξεων δια νόμου; Ακριβώς έτσι.  Αφού το λύσαμε λοιπόν αυτό  πάμε να δούμε τι ξέρουμε για την ημέρα αυτή αλλά και για τον μήνα. Τις περισσότερες πληροφορίες τις αντλούμε από τη ποίηση και την πεζογραφία.

Μαθαίνουμε ότι ο υπάρχει τουλάχιστον μια κοπέλα η οποία ονομάζεται «το κορίτσι του Μάη». Αναρωτιέμαι πώς την φωνάζουν οι φίλοι της. Περίεργο όνομα αλλά το διασταύρωσα και στο προφίλ του Μάη στο facebook όπου έγραφε «Σε Σχέση με το Κορίτσι του Μάη». Προσωπικά ζω περισσότερα από πενήντα χρόνια, αλλά δεν έχω γνωρίσει κάποια με το όνομα αυτό. Ίσως να φταίει η φτωχή κοινωνική ζωή μου, ίσως όμως και το γεγονός ότι ΑΑ στην καρδιά της η αγάπη δεν χωράει.

Ο Μάης είναι μήνας τσαχπίνης. Τρέχει από εδώ, τρέχει από εκεί κάποτε όμως τον πιάνεις. Γενιές και γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν προσπαθώντας να πιάσουν τον Μάη. Πώς πιάνεται όμως ο μήνας αυτός; Συνήθως λαμβάνει την μορφή λουλουδιών του αγρού που πλέκονται σε στεφάνια από μαμάδες που φορούν μεγάλα γυαλιά ηλίου και έχουν στις πλάτες τους ριγμένα πανωφόρια γιατί ακόμα ο καιρός είναι πότε έτσι και πότε αλλιώς και όλος ο κόσμος είναι άρρωστος αλλά πώς να μην είναι αφού ξυπνάς με κρύο, μετά κάνει ζέστη, ξεγυμνώνεσαι και εκεί την αρπάζεις. Κωστάκη φόρεσε το μπουφάν σου θα κρυώσεις και δεν θέλω αρρώστιες αυτή την εποχή!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν τεράστια λαχτάρα να συναντήσουν τον Μάη. Ειλικρινά δεν γνωρίζω από πού έρχονται οι μήνες, γενικά, και ο Μάιος, ειδικά,. Φήμες λένε ότι ο τελευταίος φτάνει στην εξοχή. Η Εξοχή τώρα είναι περιοχή λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη η οποία με τα χρόνια γέμισε μεζονέτες μεγάλωσε και ενώθηκε με την πόλη. Σε μια από αυτές τις μεζονέτες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που διαθέτω, κατοικεί ο Μάης. Επειδή σήμερα είναι αργία-απεργία και ο ΟΑΣΘ δεν έχει λεωφορεία, πολλοί συμπολίτες μας, το κόβουν ποδαράδα, που κάνει και καλό στην καρδιά, και με βήμα ταχύ πηγαίνουν να προϋπαντήσουν τον Μάη στην Εξοχή.

Από παλιά τον Μάη τον υποδεχόμασταν με γλέντια, τραγούδια και χαρές. Ο Μάης είναι τύπος λαϊκός. Ξέρεις Καρράς, Χριστοδουλόπουλος και τα τιαύτα. Καμμιά φορά ακούει και δημοτικά και οι Έλληνες πιάνονται χέρι χέρι και κάνουν ότι χορεύουν στην πλατεία του χωριού και να τα τσίπουρα και τι καλά περάσαμε αλλά πώς θα βγούμε στην παραλία που δεν κλείνει το παντελόνι τώρα που φάγαμε σαν ζώα… Το σίγουρο είναι ότι δεν αγαπάει το ροκ εν ρολ. Εδώ θα με βρίσκει αντίθετο και του στέλνω σαφές μήνυμα ότι «χέι χέι Μάη Μάη, ροκ εν ρολ γουίλ νέβερ ντάι». Άντε γιατί πολλά μας τα είπε.

Καλό μήνα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου