Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Ο κακός μας ο καιρός

Αν θέλεις να γκρινιάζεις γκρίνιαζε. Πες για την εγκατάσταση του αερίου, που δεν είχε προβλέψει τα μείον φεύγα για τόσες μέρες. Πες για τα σχολεία που έχουν τα ίδια προβλήματα με τα νερά, που έχουν και τα σπίτια μας. Πες για τους δρόμους, τους πάγους, τα χιόνια.

Εγώ θα πρότεινα όμως να κάνεις λίγη υπομονή και να είσαι προσεκτικός ακολουθώντας την κοινή λογική. Βρίσκομαι πάνω στη γη εδώ και πενήντα ένα χρόνια και κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναδεί. Θεωρώ λοιπόν λογικό το φαινόμενο να ας έπιασε λίγο αδιάβαστους. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγες αν πχ ο εγκαταστάτης του καυστήρα σου έλεγε ότι πρέπει να σχεδιάσεις την εγκατάσταση σου για ένα τέτοιο φαινόμενο που μπορεί να δεις μόνο μια φορά στη ζωή σου ή και καμία. Πόσος είναι ο κύκλος της ζωής της κατασκευής σου; Θα ήσουν διατεθειμένος να την πληρώσεις;

Προστάτεψε τον εαυτό σου, τους οικείους σου και την περιουσία σου με όποιον τρόπο μπορείς και όσο σε βοηθάει το μυαλουδάκι σου. Όχι δεν θα πλύνουμε το μπαλκόνι με -8. Αν δεις τίποτα κομμάτια πάγου να κρέμονται, προσπάθησε να τα απομακρύνεις και μην περιμένεις να σκοτώσουν κανένα για να αρχίσεις να κλαψουρίζεις για τους αρμόδιους. Τουλάχιστον μην περνάς από κάτω και πες και στους άλλους να κάνουν το ίδιο.  Δεν παίζεις μπάσκετ να καθίσεις ακίνητος να περιμένεις να πάρεις φάουλ…

Κράτα αναμμένη την θέρμανση, όσο σου φτάνουν τα φράγκα. Μείωσε όπως μπορείς τις απώλειες της θερμότητας. Ας μην αερίσουμε το σπίτι για μία ώρα αυτές τις μέρες. Κλείσε τα παντζούρια όταν πέσει το σκοτάδι ή στην βορινή πλευρά. Θα δεις το σπίτι να ζεσταίνεται πιο γρήγορα. Άσε το νεράκι στην βρύση να τρέχει λίγο. Ξέρω ότι ο λογαριασμός του νερού θα έλθει φουσκωμένος αλλά και οι σπασμένοι σωλήνες δεν είναι τσάμπα.

Αν χιονίσει και το στρώσει, απόφυγε τις μετακινήσεις. Τι να κάνουμε εσύ έμαθες να οδηγείς στις ζέστες του καλοκαιριού και όχι μαζί με την Αννούλα του χιονιά. Για να είσαι μαζί μας στου Δεκέμβρη τις εννιά μην κάνεις μαγκιές. Δεν σε παίρνει, ούτε εσένα, ούτε το αμαξάκι που δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να βγει για πατινάζ.

Δεν είναι κακοκαιρία a la carte. Δεν την παρήγγειλες. Μόνη της ήλθε. Αυτή βαράει τον ταμπουρά και εμείς χορεύουμε. Στις πόλεις έχουμε ευνουχιστεί περιμένοντας τα πάντα από τον διαχειριστή, τον δήμαρχο, τον υπουργό. Κουνάμε τα χεράκια για να μην πνιγούμε και όταν με το καλό περάσει το κακό βλέπουμε.

Άντε προσεκτικά γιατί οι επόμενες δύο μέρες θα είναι ζόρικες για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου