Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Γιάννης

Το ότι σπίτι χωρίς Γιάννη, δεν κάνει προκοπή, ίσως να εξηγεί κάποια πράγματα στη ζωή μου. Στην οικογένεια μας δεν είχαμε ούτε Γιάννηδες, ούτε Ιωάννες. Στης "Γιαννούλας" πάμε για κανένα κρασάκι, αλλά δεν ξέρω αν μετράει.

Ατυχώς δε γνωρίζω τη γνώση που έχει ένας κόκορας, για να μπορέσω να κάνω αναγωγή σε αυτή των 45 Γιάννηδων. Επίσης δε γνωρίζω ποιο είναι το σωστό «Γιάννης» ή «Γιαννάκης». Μάλλον το δεύτερο γιατί είναι σαφές ότι όχι Γιάννης, αλλά Γιαννάκης. Να μη σου πω και Γκάλης. Αυτό πιο παλιά βέβαια…

Γιαννάκης, Γιαννάκης αλλά τα κουκιά τα σπέρνει και το λέει σε όποιον τον ρωτάει με τι ασχολείται... Προκομένος άνθρωπος, αλλά δεν το λες και κιμπάρη. Άμα βγάλουν καρπό τα κουκιά, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Άρα τι είχες Γιάννης, τι είχα πάντα. Με αυτά και με εκείνα πότε ο Γιάννης δεν μπορεί πότε ο κώλος του πονεί.

Άραγε είναι καλό να είσαι Γιάννης; Δε θέλω να σας προκαταλάβω αλλά ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον είπαμε. Ας τον κάψουμε λοιπόν, να τον αλείψουμε μέλι. Κάτι σαν καμένο μελομακάρονο γεμιστό με Γιάννη, μέρες που είναι.

Σας έχω νέα. Ο Γιάννης φοβάται. Αλλά προκαλεί και φόβο. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.


Είναι γνωστή η σχέση του Γιάννη με το αλκοόλ. Ευτυχώς όμως είναι αθλητικός τύπος και περπατάει πολύ. Keep walking Johny.

Εμείς. οι κάπως μεγαλύτεροι, αξιωθήκαμε να γνωρίσουμε καμπόσους Γιάννηδες και Γιαννάκηδες. Το είδος τείνει να εκλείψει. Τώρα πια το παιδί το βαπτίζουν «Ιωάννη» και κρατά το όνομα αυτό για όλη του την ζωή, για να επιβεβαιώσει την αίσθηση μεγαλείου των γονιών του.

Υπάρχει και ο “Ioanis Anorthographus” που γράφει το όνομα του με ένα «Ν». Αυτό το είδος εμφανίστηκε για λίγο στη ζωή μας, έκανε όσο κακό μπορούσε και αποχώρησε, ανερυθρίαστα και χωρίς συνέπειες.

Μην ξεχάσουμε και τον Γιάννη που όταν τον τιμούμε «ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές του Αη Γιάννη αχ πόσα ξέρεις και μου λες». Λοιπόν, αυτόν τον τιμούμε με φωτιές αλλά Γιάννηδες δεν γιορτάζουν εκείνη την μέρα. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα φάουλ της παράδοσης μας. Τι να την κάνω την φωτιά καλοκαιριάτικα. Άναψε μια φωτίτσα να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας, Γενάρη μήνα, να το φχαριστηθούμε. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το επανεξετάσουμε.

Σε γενικές γραμμές να ξέρεις ότι Ιωάννης είναι όποιος δεν είναι Κώστας ή Γιώργος. Κάτι ψιλά που περισσεύουν είμαστε όλοι οι άλλοι, αλλά δεν είμαστε αρκετοί για να δημιουργήσουμε κανόνα ή πλειοψηφική τάση μέσα στην κοινωνία.

Σας αφήνω τώρα γιατί πρέπει να αρχίσω να τους εύχομαι και η μέρα έχει μόνο 24 ώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου