Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Παρακαλώ σταματήστε τη γη να κατέβω. Ζαλίστηκα.

Τι ανακατωσούρα είναι αυτή; Τι κουρνιαχτός;

Ο Τραμπ μπήκε με γκολ από τα αποδυτήρια, που λένε και στο ποδόσφαιρο. Εξανεμίζονται οι ελπίδες, που κάποιοι αφελείς, μέσα σε αυτούς και εγώ, είχαμε  ότι θα ήταν σαν το δικό μας σούργελο που κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποσχόταν προεκλογικά. Αυτός φαίνεται ότι όσα έλεγε τα πίστευε και έχει σκοπό να τα εφαρμόσει. Με φοβίζει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να παίζει το παιχνίδι του. Με πάγωσε η έκφραση του προσώπου του, όταν έλεγε εκείνο το «from now on, it will be America first».

Οι Εγγλέζοι αποφάσισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία βέβαια ουδέποτε ήταν μέσα με την ψυχή τους. Τώρα ψάχνουν τον τρόπο για να έχουν ένα χρυσό διαζύγιο, και την ελευθερία και την περιουσία.  Η ΕΕ είναι ένα κουστουμάκι που ο καθένας το θέλει στα μέτρα του. Για την ώρα, στους μόνους που φαίνεται να ταιριάζει γάντι είναι οι Γερμανοί. Λογικό είναι. Αυτοί πήραν τα μέτρα, αυτοί το έραψαν.  Όλοι οι άλλοι μοιάζουμε σαν τους φτωχούς συγγενείς που φορούν αποφόρια φτιαγμένα σε λάθος διαστάσεις με μια μόδα που δεν ταιριάζει στον τόπο μας.

Από την άλλη μεριά ποιες είναι οι προοπτικές της Ελλάδας έξω από αυτήν την προβληματική εταιρεία; Όποιος έχει ταξιδέψει, δουλέψει, σπουδάσει μέσα στην Ευρώπη αλλά και έξω από αυτήν, ως πολίτης της, σίγουρα έχει καταλάβει τα προφανή οφέλη αυτής της συνεργασίας. Φταίνε μόνο οι πλούσιοι συγγενείς που επιβάλουν τις αποφάσεις τους ή και οι φτωχοί που για χρόνια πολλά τους θεωρούσαν και τους θεωρούν χαζούς και άρα εύκολα θύματα. Από τα ΜΟΠ, τα «πακέτα» και τα ΕΣΠΑ, μέχρι την «δημιουργική ασάφεια» του ανεκδιήγητου Βαρουφάκη, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να θεωρούμε όλους τους άλλους πλην του εαυτού μας, χαζούς και να προσπαθούμε να τους κοροϊδέψουμε.

Οι γείτονες μας, οι Τούρκοι, βρίσκονται σε παροξυσμό. Η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, η λογική και η τρέλα του σουλτάνου, ψάχνουν να βρουν τρόπο να εκτονωθούν προς τα έξω. Ποιος θα είναι ο τυχερός άραγε; Από την άλλη μεριά πρόκειται για μια τεράστια αγορά αλλά και έναν τοπικό Βελιγκέκα που κανένας από τους μεγάλους δεν θέλει να κακοκαρδίσει.

Οι Ρώσσοι πότε Βούδας πότε Κούδας. Οικονομία σμπαράλια και μια αρκούδα που δεν ξέρεις πότε είναι πραγματικά θυμωμένη και πότε κάνει νάζια. Η παρουσία του Τραμπ στην άλλη μεριά της σκακιέρας φαίνεται να τους βολεύει καθώς τους δίνει ένα ρόλο που φαινόταν να έχουν χάσει.

Ποια είναι άραγε η θέση της Ελλάδας σε αυτό το παιχνίδι; Κάποιοι θλιβεροί μικροί Καίσαρες ονειρεύονταν ότι θα χτυπούσαν νταούλια και ο κόσμο θα χόρευε στον ρυθμό τους. Σκέφτονταν ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη και θα την κάνουν σαν τα μούτρα τους. Τόσο έφτανε το μυαλό τους και φυσικά το μυαλό όσων τους ψήφισαν, πιστεύοντας τους. Σήμερα έχουν ρίξει το καράβι στα βράχια και γεμίζουν τις τσέπες τους με τα ασημικά της πρώτης θέσης πριν πηδήξουν στις βάρκες που ετοιμάζουν μόνο για τον εαυτό τους. Δύσκολα τα πράγμα για τους υπολοίπους.

Παρακαλώ σταματήστε τη γη να κατέβω. Ζαλίστηκα.
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου