Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Κλείσε με αγρότη μου να αγιάσω

Άντε αγρότη μου, πάμε να παλέψουμε για τα δίκια και τα άδικα του κλάδου. Τώρα που μας τέλειωσαν οι εργάτες, νόμος είναι το δίκιο του αγρότη. Το δίκιο το δικό σου. Άντε, μην αργείς, ήλθε η ώρα της επανάστασης. Δες το ημερολόγιο, είναι Ιανουάριος και σε λίγο έρχεται ο Φεβρουάριος, είναι η εποχή που κάθε χρόνο την επανάσταση την πιάνει ακράτεια και δεν περιμένετε με τίποτα. Έλα, άντε ανέβα στο τρακτέρ σου και πάμε να πάρουμε τις πόλεις, τα χωριά, την εθνική οδό. Όχι το κανονικό το τρακτέρ, με τα πολλά άλογα και το GPS, που οργώνει μόνο του. Το άλλο, που σου έχει μείνει από τον πατέρα σου, και το κρατάς με νύχια και με δόντια για τα μπλόκα. Μετά από το πάθημα επί Σημίτη, με τα σκασμένα λάστιχα, το μπλόκο δεν είναι πασαρέλα για καινούργιο John Deere. Τα σαπάκια και πολύ τους είναι. Επανάσταση, επανάσταση αλλά μην το παρακάνουμε.  Να δούμε ποιόν θα χώσουμε να φέρει το καλό του, για να ανέβει επάνω ο δημοσιογράφος να κάνει το λινκ. Μην μας περάσουν και για τίποτα πεταμένους, στο συντονιστικό.

Ήταν και εκείνες οι επιδοτήσεις που έγιναν cayenne, μάρκες στο casino και γούστα με τα κορίτσια που ήλθαν από το παραπέτασμα. Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά. Άνοιγες την χωματερή, την γέμιζες με ροδάκινα και φούσκωνε ο λογαριασμός στην τράπεζα. Τώρα τα πράγματα αλλάξανε. Ο αγρότης, λέει, είναι η μόνη μας ελπίδα, γιατί είναι ο μόνος που παράγει και όλοι οι άλλοι εμείς είμαστε χαμένα κορμιά που περιμένουμε από ελόγου του να μας ταΐσει.

Θυμώνει ο νταλικατζής που του κλείνει τους δρόμους ο αγρότης, που θύμωνε όταν του έκλεινε τους δρόμους ο νταλικατζής. Το Ελληνικό παράδοξο, γιατρέ μου.

Έχει δίκιο ο αγρότης που κλείνει τους δρόμους ή άδικο; Η απάντηση είναι απλή. Εξαρτάται αν είσαι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Η χθεσινή αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση, ήταν ανεβασμένη επάνω στα τρακτέρ και έβγαζε πύρινους λόγους. Σήμερα δεν βρίσκει λόγο για να γίνονται τέτοιες κινητοποιήσεις. Την σημερινή αντιπολίτευση, δεν την κόβω να γίνεται κυβέρνηση. Με δηλώσεις για «τον σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου», δεν θα δει κυβέρνηση στον αιώνα τον άπαντα. Στην Ελλάδα είμαστε Κυριάκο, εσύ πίνεις εσπρέσο με κουλουράκι και αυτοί τσίπουρα με παντσέτες. Εδώ, αν δεν χαϊδέψεις αυτιά, δεν βλέπεις εξουσία. Κοίτα να μαθαίνεις από τους παλιότερους γιατί δε θα σου φύγει η απορία από το βλέμμα…

Άντε αδέλφια να το τσουλήσουμε μέχρι την άνοιξη, που φτιάχνει ο καιρός, ανοίγουν οι γεωργικές δουλειές και περνάει και η επανάσταση σαν τον συνάχι του χειμώνα. Και του χρόνου πάλι γεροί να είμαστε. Στο μεσοδιάστημα καμαρώστε τους συνδικαλιστές που δηλώνουν, όπως και όλοι οι συνάδελφοι τους σε άλλους κλάδους, ότι ο κόσμος που ταλαιπωρούν είναι μαζί τους. Τα «γαλλικά» που τους φωνάζουν μάλλον  είναι δάκτυλος του Ορλάντ…

Κλείσε με αγρότη μου να αγιάσω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου