Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Τώρα που λιώσανε τα χιόνια

Συμφωνώ ότι δεν χιονίζει κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη.

Για την ακρίβεια χιονίζει πολύ σπάνια.

Αποδέχομαι ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα, όταν αυτό συμβεί.

Είναι όμως διαφορετικό πράγμα να μην λειτουργούν βασικές υποδομές της πόλης και μάλιστα για πολλές μέρες. Άλλο πράγμα να κλείσει ένα δρομάκι και άλλο οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έδωσε εξετάσεις και απέτυχε παταγωδώς. Ο αρμόδιος για την πολιτική προστασία, είχε την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί και μπράβο του. Η παραίτηση του δεν έγινε δεκτή. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιόν λόγο. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Μπορεί να είναι ένα πολύ καλό στέλεχος. Το σίγουρο είναι ότι ο τομέας του στην περίπτωση αυτή απέτυχε, νεκρώνοντας μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Λογαριασμό δεν βγάλαμε και ούτε θα βγάλουμε μάλλον, αλλά είναι σίγουρο ότι τον πληρώνουμε…

Το ψάρι βρώμησε από το κεφάλι αλλά, σε πείσμα της παροιμίας, ευωδίασε από το υπόλοιπο σώμα. Οι απλοί εργαζόμενοι των συνεργείων του δήμου πάλεψαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και έφεραν αποτέλεσμα. Αν τα πράγματα είχαν οργανωθεί σωστά, φυσικά δεν θα χρειαζόταν η υπερπροσπάθεια τους. Η εικόνα των ταλαίπωρων ανθρώπων που έριχναν το αλάτι με το χέρι, θα με στοιχειώνει για πολύ καιρό.

Η Ε.Υ.Α.Θ. φαίνεται χαμένη στον κόσμο της. Αναποτελεσματική διαχείριση. Τεχνικές βλάβες που δεν αποκαθίστανται. Περιοχές ολόκληρες για ώρες χωρίς νερό. Αδύνατο να βρεθεί κάποιος με τον οποίο θα επικοινωνήσουν οι πολίτες καταναλωτές. Ένα σύστημα ξεχαρβαλωμένο.

Τα σχολεία κλειστά για μια ολόκληρη εβδομάδα. Μόνο σε μένα φαίνεται ότι αυτό είναι πάρα πολύ; Τι είναι το διδακτικό πρόγραμμα για να το κάνουμε λάστιχο; Κάθε χρόνο μια εβδομάδα τουλάχιστον με εθιμικές καταλήψεις. Τώρα μια εβδομάδα με κλειστά σχολεία, λόγω κρύου στην αρχή και λόγω χιονιών στη συνέχεια. Υπάρχει περίπτωση να αναπληρωθούν τα διδακτικά κενά;

Ο ΟΑΣΘ, επί δύο μέρες, ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τους δρόμους. Με το ¼ περίπου του στόλου του σε λειτουργία δεν πρόσφερε τις υπηρεσίες που έπρεπε στους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν φυσικά εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις τους.

Η ΔΕΗ και οι εταιρείες τηλεφωνίας ήταν οι μόνες που λειτούργησαν χωρίς σοβαρά προβλήματα αυτές τις ημέρες της αναμπουμπούλας. Η Περιφέρεια φαίνεται να τα πήγε αρκετά καλά, δεν άκουσα πολύ γκρίνια γι αυτήν. Ελπίζω να μην κάνω λάθος.

Κάνοντας την σούμα, διαπιστώνω ότι αυτοί που απέτυχαν στην δουλειά τους, κάνοντας την ζωή μας δύσκολη, είναι αυτοί που φαίνεται να σφυρίζουν χαρούμενοι αδιάφορα. Ο Δήμαρχος έδωσε μια συνέντευξη στην οποία ανέλαβε την ευθύνη, ανακοίνωσε μια ΕΔΕ και έξω από την πόρτα. Αύριο είναι μια άλλη μέρα. Η ΕΥΑΘ λέει ότι καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά φταίνε οι βρύσες μας που στάζουν. Οι αγωγοί της που είναι σπασμένοι για μέρες, χύνοντας το νερό στους δρόμους, δεν είναι πρόβλημα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ βλέπει τον οργανισμό του να έχει αγγίξει την τελειότητα.

Αυτή η πόλη έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους αλλά περιέργως όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά. Το μόνο που φαίνεται να σώζει τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης και απέτυχαν παταγωδώς είναι η αποδεδειγμένα κοντή μνήμη μας. Αυτοί θα συνεχίσουν να μην κάνουν καλά την δουλειά τους και εμείς θα συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου