Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Τράβα μια selfie.

Αν δεν ήταν ΟΡΛ, με απορίες για το τι κρύβεται μέσα στα αυτιά μας, τότε ο άνθρωπος που αποφάσισε να προσθέσει μπροστινή κάμερα στα κινητά, λογικά σκεφτόταν τις ανάγκες για τις βιντεοκλήσεις που τότε ξεκινούσαν να μπαίνουν στη ζωή μας. Αυτό που μάλλον δεν περνούσε από το μυαλό του ήταν η τρέλα με τις selfie φωτογραφίες.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, άλλο φωτογραφία και άλλο selfie. Στην φωτογραφία κάθεσαι στήνεσαι, μόνος ή με παρέα, και έχεις από την απέναντι μεριά τον φωτογράφο ο οποίος με περισσότερη ή λιγότερη τέχνη αποθανατίζει τη στιγμή. Από την εφεύρεση της φωτογραφία και πέρα, τα μέσα μόνο άλλαξαν, η ιδέα καθόλου.

Η selfie, η οποία απετέλεσε τη νέα λέξη της χρονιάς του 2013 για το λεξικό της Οξφόρδης, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Είναι η διαδικασία κατά την οποία στήνεσαι, μόνος ή με παρέα, με ένα χέρι προτεταμένο προσπαθώντας να χωρέσεις τον κόσμο όλο μέσα στο κάδρο που δημιουργεί η κάμερα του κινητού.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Το ανθρώπινο γένος γρήγορα κατάλαβε ότι του είναι δύσκολο να κρατάει το χέρι του τεντομένο, ενώ προσπαθεί να καδράρει την εικόνα αλλά και να πάρει μια αξιοπρεπή πόζα για να την περάσει στις επόμενες γενεές ή τουλάχιστον για να μην το περάσουν γενεές δεκατέσσερεις όσοι την δουν στα social media.

Οι selfies δημιούργησαν νέες τεχνολογικές ανάγκες και οι εταιρείες με χαρά δίνουν λύσεις στα νέα προβλήματα των χρηστών. Έτσι τα νέα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν όλο και καλύτερης ποιότητας κάμερες από την εμπρόσθια πλευρά. Σε αυτές έχουν προστεθεί και φλας, γιατί τι να την κάνεις τη νυχτερινή έξοδο στα μπουζούκια αν δεν μπορείς να βγάλεις μια αξιοπρεπή selfie με το λαϊκό ίνδαλμα ή το αμόρε μέσα στο σκοτάδι και να  την ποστάρεις ασκαρδαμυκτί στο facebook και το tweeter να σκάσουν φίλοι και εχθροί.

Όταν οι άνθρωποι είδαν ότι το μήκος του χεριού τους δεν τους αρκούσε να δώσουν διέξοδο στις καλλιτεχνικές ή ματαιόδοξες ανησυχίες τους εφεύραν το σελφοκόνταρο ή σελφιστίρι (με τις λέξεις που γράφω σήμερα έχω οδηγήσει σε απόγνωση τον αγαπητό κορέκτορα ο οποίος, προφανώς, δεν έχει καταφέρει να ενημερωθεί για τις νέες εξελίξεις). Πρόκειται για ένα ματσούκι αυξομειούμενου μήκους (σαν αυτού της σφουγγαρίστρας) στην μια άκρη του οποίου τοποθετείται το κινητό, δίνοντας στον χρήστη τα παραπάνω εκατοστά μήκους που θα του προσφέρουν την ηδονή… της τέλειας αυτοφωτογραφίας. Μην χαμογελάς πονηρά. Αυτό ακριβώς κάνει και αν δεν έχεις  την τύχη να διαθέτεις το μήκος των χεριών του Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, έσβηνε το τσιγάρο στην άσφαλτο απλώς βγάζοντας το χέρι έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, τότε θα βρεις πολύ χρήσιμο αυτό το εξάρτημα. Ως παιδί άλλης εποχής δεν μπορώ να μην σκεφτώ τις καταπληκτικές selfie  που θα έβγαζε ο χάρτινος ήρωας των παιδικών μας χρόνων ο Τιραμόλα.

Τα τεχνικά, κουτσά στραβά, τα λύσαμε. Πάμε τώρα και στα καλλιτεχνικά. Η selfie η καλή, αυτή που θα αποσπάσει από 500 Like και πάνω, θέλει το selfoχαμόγελο. Καθόμουν χθες και παρακολουθούσα παρέες νέων παιδιών να βγαίνουν selefie. Ειδικά οι κοπέλες φορούσαν συντονισμένα όλες μαζί την ίδια χαμογελαστή μουτσούνα. Δεν πάει να μαλώνανε ένα δευτερόλεπτο πιο πριν; Με το που εμφανίζεται η αναποδογυρισμένη οθόνη του κινητού με τα πολλά μεγαπίξελ, παγώνουν και φορούν όλες μαζί την μουτσούνα «ΠερνάμεΥπέροχαΣταΠαρασκήνιαΚαιΑυτόΒγαίνειΠροςΤαΈξωΚοίταΠόσοΥπέροχηΕίμαιΕγώΌχιΣανΤιςΆλλεςΤιςΚακομούτσουνεςΠουΕίναιΜαζίΜουΩχΜαρούλιΕίναιΑυτόΣτοΔόντιΜουΚωλοσαλάτεςΚωλοδίαιτα» Το άγγιγμα του Joker για όσο χρόνο χρειαστεί για να βγει η εικόνα ή καλή. Αμέσως μετά έλεγχος και αν περάσει από το quality control, ικανοποιώντας όοοολους τους εικονιζόμενους, άμεσο ποστάρισμα για σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.

Ομολογώ ότι δεν έχω καταφέρει να βγάλω μια selfie της προκοπής. Δάχτυλο στο φακό, κλειστά μάτια, η μύτη που δεν χώρεσε στο κάδρο,οι συνηθέστερες αιτίες που δίνουν ένα αποτέλεσμα «μην την τυπώσεις» που λέγαμε και στον καιρό των φιλμ στον φωτογράφο. Ίσως το κείμενο αυτό να είναι αποτέλεσμα τις ζήλιας εναντίον των πιο επιδέξιων και εκπαιδευμένων με τις λαμπερές selfies. Πού να ξέρεις, Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου