Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Λαέ της Θεσσαλονίκης

Καλησπέρα σας από την Θεσσαλονίκη. Καλησπέρα σας από την πρωτεύσα των Βαλκανίων. Ευτυχείτε! Η πόλη φοράει τα καλά της για να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό και μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους παρατρεχάμενους τους. Όταν λέμε βέβαια ότι φοράει τα καλά της, μην φανταστείτε και καμιά φοβερή προετοιμασία. Τα διπλοπαρκαρισμένα μαζεύουν από την Τσιμισκή και έξω από την πόρτα.

Όπως κάθε χρόνο, μερικές χιλιάδες αστυνομικοί θα κληθούν να προστατέψουν τους κυβερνώντες από την αγάπη του κόσμου. Δεξιοί επάνω, αριστεροί επάνω, οι αστυνομικοί κάθε χρόνο και περισσότεροι. Χαράς ευαγγέλια για τα Μικέλ και τα Έβερεστ που θα τροφοδοτήσουν με φραπέ και φρέντο τα κουρασμένα σώματα ασφαλείας και θα τα εξασφαλίσουν , με πλούσιες δόσεις καφεΐνης το άγρυπνο του ματιού του νόμου. Το κέντρο της πόλης θα καταστεί απροσπέλαστο για τους πολίτες της και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί όσους είναι στην αντιπολίτευση. Όταν γίνουν κυβέρνηση το θεωρούν απολύτως λογικό καθώς γνωρίσουν  ότι δεν τους παίρνει, κατά το κοινώς λεγόμενο, να έλθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που τους ανέθεσαν την διακυβέρνηση της χώρας.

Από την άλλη μεριά, κάθε λογής μαμελούκοι συνδικαλιστές και πικραμένοι της κακιάς ώρας θα συρρεύσουν στην είσοδο της έκθεσης, ή όπου τους επιτρέψουν να φτάσουν οι αστυνομικοί, για να διαδηλώσουν ενόποιον του πολυχρονεμένου. Είναι γνωστό ότι στον καιρό των αεροπλάνων και του ίντερνετ, ο μόνος τρόπος για να σε ακούσει ο πρωθυπουργός είναι να του το φωνάξεις στο αφτί, καθώς θα κόβει την κορδέλα των εγκαινίων. Από την άλλη ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουν, οι συνδικαλισταράδες, το κομμάτι τους στους ανεγκέφαλους που ακόμα πιστεύουν σε αυτούς. Έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι. Οι ανεγκέφαλοι δικαιώνονται για την επιλογή των συνδικαλιστών τους. Οι συνδικαλιστές δικαιολογούν τα μισθά τους. Οι αστυνομικοί κάνουν μια βόλτα στην ερωτική Θεσσαλονίκη και πίνουν τους καφέδες τους ξεροσταλιάζοντας σε γωνίες φυλώντας κύριος οίδε με ποιόν τρόπο τους «επισήμους». Τα Μικέλ κλπ πουλάνε καφέδες. Οι «επίσημοι» δίνουν στον κο... τους αέρα και χαμογελούν αυτάρεσκα σε κάμερες. Οι Θεσσαλονικείς χαίρονται που κάθε λεπτό που περνάει τους φέρνει πιο κοντά στην ευλογημένη στιγμή που θα ξεκουμπιστούν όλοι αυτοί από εδώ και η ζωή θα ξαναβρεί τον ρυθμό της.

Μπορεί η ΔΕΘ να μην είναι μεγάλο εμπορικό γεγονός, όπως ήταν παλιότερα, καθώς οι κλαδικές εκθέσεις της έχουν αφαιρέσει αυτή την ιδιότητα . Είναι όμως μια μεγάλη γιορτή για την πόλη, η οποία δυστυχώς μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης από τους πολιτικάντηδες οι οποίοι μένουν πιστοί στην συνήθεια τους χρυσάφι να πιάνουν και σκ... να το κάνουν.

Είναι που μας έχει φάει και η κρίση που για όλα αυτή φταίει. Για τίποτα εμείς. Πάνε οι γκλαμουριές της δεκαετίας του 80. Με τον Ανδρέα να έρχεται με το αεροπλάνο και να τον περιμένει στημένο κλαρίνο σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. «Αυθόρμητη» υποδοχή και από τον λαό που ευγνωμονούσε. Και να οι μερσεντές στην σειρά, και να οι ψαρούκλες στο «Μαϊάμι» και να τα γαρίφαλα και τα ζεϊμπέκικα της αλλαγής στα μπουζούκια και κόψε και ένα τιμολόγιο στο υπουργείο να πληρώσει ο φορολογούμενος το σόου. Γιατί ο Έλληνας από πάντα ήταν κιμπάρης. Μην βλέπεις τώρα που τον κατάντησαν έτσι. Τον πολιτικό του το ήθελε άρχοντα.  Τώρα τα πράγματα δυσκόλεψαν. Άντε κανέναν αγράμματο σύμβουλο να του διορίσεις, να λιγδώσει και αυτός το αντεράκι του. Κανένα κουστουμάκι, χωρίς γραβάτα, από την Αμερικάνικη αγορά να του πάρεις.  Κανένα έργο να του δόσεις για να βουτήξει το αριστερό χεράκι του στο κρατικό ταμείο. Αλλά μέχρι εκεί. Τι να σου πει το θλιβερό ζεϊμπέκικο της Γεροβασίλη που ούτε παλαμάκια δεν θα την άφηναν να χτυπήσει στον Κατσιφάρα τον γνωστό του θυρωρού.

Αχ τι τα θέλω και τα σκέφτομαι και συγχύζομαι. Λοιπόν, λαέ της Θεσσαλονίκης, ήλθε η ώρα να πάρεις την θέση που σου αξίζει. Η πόλη σου θα γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και εσύ ο πρωτευουσιάνος των Βαλκανίων. Και μετρό θα σε κάνω. Να μα τον Θεό. Κοίτα σε έφερα και δείγμα βαγονιού. Θα το πάρω πίσω μόλις τελειώσει η γιορτή, αλλά να, για να σε φύγει ο νταλκάς και να μην νομίζεις ότι είναι κάτι το φοβερό δηλαδή. Λαέ της Θεσσαλονίκης, δεν λέω της Μακεδονίας γιατί εμείς που είμαστε στα πράγματα τώρα δεν τα πολυπιστεύουμε αυτά. Άσε που έρχονται και οι Σκοπιανοί όπως τους λέτε εσείς εδώ, έρχονται οι άνθρωποι στην Χαλκιδική και τρώνε τις κονσέρβες που φέρνουν από τα σπίτια τους και δεν θέλουμε να τους κακοκαρδίσουμε. Τελικά πήρε πάνω από δέκα χρόνια αλλά τελικά το ξεχάσαμε, θέλοντας και μη, το όνομα. Ψηλέ είχες δίκιο. Λαέ της Θεσσαλονίκης σου επιφυλάσσουμε ένα λαμπρό μέλλον. Παρακολούθα τον μεγάλο αρχηγό που από εδώ θα ξεκινήσει την καμπάνια για την «Δίκαιη Ανάπτυξη». Επιτέλους να σταματήσει η άδικη ανάπτυξη που είχαμε μέχρι τώρα. Η «Δίκαιη Ανάπτυξη» δυστυχώς υπερίσχυσε της ιδέας του Καρατέτιου που του επέμενε να βροντοφωνάξουν «Στην Θεσσαλονίκη, έτσι χωρίς πρόγραμμα» και να ξορκίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Την άλλη φορά που είχε πρόγραμμα μας νοικοκύρεψε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου