Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ρατσιστές;

Δεν γνωρίζω κάποιον από αυτούς που αντιδρούν με την τοποθέτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία του Ωραιοκάστρου. Μου φαίνεται όμως λίγο περίεργο να μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί ρατσιστές σε ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης και να εκδηλώθηκαν έτσι ξαφνικά.

Δεν μου αρέσει που βάλαμε το Ωραιόκαστρο στον τοίχο και αρχίσαμε να το πετροβολούμε. Ρατσιστής λοιπόν αυτός που αναρωτιέται αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε το παιδί του να προστατεύεται από μεταδοτικές ασθένειες. Τουλάχιστον να δέχεται την προστασία που του προσφέρει η επιστήμη με τις μεθόδους της.

Ρατσιστής αυτός που θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει μάθημα με παιδιά που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, που δεν έχουν το ίδιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο.

Ποια προετοιμασία έγινε από το υπουργείο πριν από την τοποθέτηση των παιδιών στα σχολεία αυτά; Έχουν κάνει κάτι πιο σοβαρό από το να έχουν μπροστά τους ένα υπολογιστικό φύλλο του excel με παιδιά – ποσότητες – αριθμούς και τάξεις στις οποίες πρέπει να κατανεμηθούν αυτά για να ομορφαίνει η στατιστική τους; Ποιοτικά στοιχεία μηδέν.

Δεν είναι δυνατόν η αδυναμία των κυβερνώντων να διαχειριστούν το θέμα των προσφύγων να φορτώνεται στους πολίτες, υπό μορφή μομφής. Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες  στην λογική, του να κυβερνά διαιρώντας, προσπαθώντας να καλύψει την δική της ανικανότητα.

Οι γονείς του Ωραιοκάστρου γίνονται εύκολος σάκος του μποξ και στόχος για τα βέλη της ανέξοδης κριτικής όλων μας. Αυτοί είναι οι «κακοί» οι «ανάλγητοι» και όλοι οι άλλοι, που όμως δεν αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα είμαστε οι «καλοί» και «φιλεύσπλαχνοι» εκ του ασφαλούς.

Έχει σκεφτεί κανείς τι επιπτώσεις έχει στην ψυχή και το μυαλό των παιδιών, όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Τόσο στην ψυχή στο μυαλό των μαθητών του Ωραιοκάστρου, όσο και των προσφυγόπουλων.

Ωραία λοιπόν. Αύριο το πρωί οι «κακοί» γονείς του Ωραιοκάστρου βλέπουν το φως τους και σταματούν να αντιδρούν. Θα έχουμε τάξεις με παιδιά που το καθένα θα μιλάει την γλώσσα του, θα έχει διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικό υπόβαθρο. Ακόμα και αν σταθούμε τυχεροί και δεν υπάρξουν προβλήματα στα θέματα υγείας, ας μου πει κάποιος πώς θα γίνει το μάθημα. Παιδιά από πολλές διαφορετικές χώρες. Με διαφορετικές γλώσσες και γνωστικό υπόβαθρο. Παιδιά διαφορετικών ηλικιών.

Είναι άδικο για παιδιά και γονείς της Ελλάδας. Είναι άδικο για παιδιά και γονείς πρόσφυγες. Είναι άδικο να συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους, σα να είναι άδεια κουτιά που κάπου πρέπει να αποθηκεύσουμε για να μην τα βλέπουμε μπροστά μας. Είναι άδικο να φορτώνουμε ένα πρόβλημα στις πλάτες των πολιτών την απόφαση μιας κυβέρνησης, να δείξει σε ένα μήνα χαρούμενα νούμερα με προσφυγόπουλα που εντάχθηκαν στα Ελληνικά σχολεία.

Φυσικά τέτοιου είδους προβλήματα δεν θα αντιμετωπίσουν ούτε τα παιδιά του πρωθυπουργού, ούτε των υπουργών, ούτε και των άλλων πολιτικών. Αυτά φοιτούν προστατευμένα, από εξωτερικές επιρροές, στα καλοπληρωμένα, από εμάς, ιδιωτικά σχολεία τους. Αυτοί λοιπόν, ως γονείς, μπορούν να μας κουνούν για μια ακόμη φορά το δάχτυλο.

Αυτά για την ώρα. Τώρα μπορείτε να πέσετε να με φάτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου