Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκαινίων ΔΕΘ το ανάγνωσμα

Κοίταξε τώρα πώς έχουν τα πράγματα. Ήλθε ο Σεπτέμβρης, χάλασε λίγο ο καιρός, ανοίγουν τα σχολεία, άνοιξε και η έκθεση. Η έκθεση είναι έκθεση από Δευτέρα. Σάββατο και Κυριακή είναι η το μέρος που ξεχαρμανιάζει ο συνδικαλιστής, που ξεροσταλιάζει ο αστυνομικός, που φοράει τα καλά του ο πολιτικός και ο παραγοντίσκος. Είναι το μέρος που θα ακούσεις την ομιλία του πρωθυπουργού και θα νομίζεις ότι σε περιμένει ένα μέλλον βγαλμένο από διαφήμιση ΙΕΚ. Θα ακούσεις τις ομιλίες των άλλων πολιτικών και θα νιώσεις Βασιλάκης Καΐλας με προοπτική διαφήμισης ΙΕΚ αν και εφόσον κυβερνήσει αυτός που εκφωνεί τον λόγο.

Έγιναν και τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η Θεσσαλονίκη για μια ακόμη φορά γέμισε από αστυνομικούς. Τα μέτρα, όπως κάθε χρόνο, ήταν «πρωτοφανή»... Τώρα πια, οι αστυνομικοί, φυλούσαν αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια διαδήλωναν και αγανακτούσαν με την αστυνομοκρατία. Τίμιους «λαϊκούς αγωνιστές» που βιάστηκαν να εξαργυρώσουν τους «αγώνες» τους με αργομισθίες και χάρες μόλις οι δικοί τους ήλθαν στα πράγματα. Διάβασα σχόλια φίλων ΣΥΡΙΖΑΙων οι οποίοι αφού βρέθηκαν πια από την μέσα μεριά του Βελιδείου αποφάσισαν ότι τελικά «δεν γίνεται διαφορετικά». Πρέπει να επιβάλλεται η τάξη... Αχ έχει ο καιρός γυρίσματα και ο «μπάτσος» γίνεται «αστυνομικός» και ο «Γερμανοτσολιάς», «ρεαλιστής». Και η «Φαρλάκενα», «κυρία Φαρλάκου», λέω εγώ, για να θυμηθώ και το "Ξύπνα Βασίλη". Μιλώντας για Βασίλη, το παρόν μέσα στην αίθουσα έδωσε και ο αναπληρωματικός εταίρος της κυβέρνησης, κύριος Λεβέντης.

Ενώ ο τρέχον εταίρος, εξέπληξε τους πάντες αφού αυτή την φορά επέλεξε μια λιγότερο ευφάνταστη, από όσο συνηθίζει, μεταμφίεση και ντύθηκε υπουργός με κουστούμι και γραβάτα.

Αφού λοιπόν ο καιρός έχει γυρίσματα, είχαμε και την γκρίνια των τέως κυβερνώντων και νυν αντιπολιτευομένων που αφού έμειναν εκτός Βελιδείου φέτος και κουτάλας γενικώς είδαν ξαφνικά το φως τους και διαμαρτυρήθηκαν για τα αστυνομικά μέτρα. Τα μέτρα που ήταν ανάλογα με αυτά που λαμβάνονταν και επί των ημερών τους και φυσικά ως στόχο είχαν να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όταν κάποια στιγμή θα έλθει και η δική τους σειρά στην επετηρίδα για να κυβερνήσουν, τότε και αυτοί θα γίνουν «ρεαλιστές» και θα ζητήσουν την αστυνομική συνδρομή για να προστατευτούν από τον «εχθρό λαό».

Μέσα στο Βελίδειο ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Αγκαλιές χειραψίες και χαμόγελα. Ακολούθησε αγιασμός με τους δηλωμένους άθεους όρθιους να σταυροκοπιούνται. Είναι ενδιαφέρον πώς οι κάθε μορφής εξουσίες κάποια στιγμή τα βρίσκουν μεταξύ τους. Μετά ανέβηκε στο βήμα ο κύριος Τσίπρας ο οποίος παρουσίασε μια όμορφη εικόνα της χώρας και της πορείας κυβέρνησης του. Ενδιαφέρον είναι ότι, για μια ακόμη φορά, προσπάθησε να κρατηθεί μακριά από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία δεν θέλει να έχει οποιαδήποτε σχέση. Σα να μην υπήρξε. Σα να ήταν άλλο το κόμμα, άλλος ο πρωθυπουργός. Λογικό, βέβαια, αν σκεφτεί κανείς τις επιδόσεις της κυβέρνησης αυτής και την καταστροφή που προκάλεσε στην χώρα. Από μακριά και αγαπημένοι λοιπόν...

Μίλησε για το μετρό, που αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο θέμα όλων των πολιτικών που εκφωνούν λόγους στην πόλη του ΟΑΣΘ. Μην έχοντας άλλα πράγματα να τάξει πλέον και αφού έπαιξε το παιχνίδι της χαράς για το πόσο καλά τα καταφέρνει αυτός και οι υπουργοί του, έκανε λεκτικό γιάγμα των χρημάτων που ΘΑ μαζευτούν από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών. Μόνος μιλούσε, σε ευήκοα ώτα, μπορούσε να λέει ότι ήθελε. Από δίπλα χαρούμενα παπαγαλάκια τουιτάριζαν και φεισμπουκάριζαν τις γαλαντομίες του μεγάλου ηγέτη. Μερικοί από αυτούς έκαναν μια απέλπιδα προσπάθεια να μιλήσουν και για τον «διεθνή ρόλο» του αλλά γρήγορα τα παράτησαν καθώς δεν κατάφεραν να αποφύγουν το κράξιμο και την θυμηδία των αναγνωστών τους.

Φυσικά επίσκεψη στην «ερωτική Θεσσαλονίκη» δεν γίνεται να μην έχει και γεύμα με ψαράκι. Η αριστερή κυβέρνηση θα πήγαινε σε σουβλατζίδικο αλλά επειδή είναι χαμουτζήδες και θα είχαμε προβλήματα στην παραγγελία, έκαναν την καρδιά τους πέτρα και πήγαν στο Μαϊάμι. Εκεί δηλαδή που πήγαιναν και όλοι οι προηγούμενοι. Συνδαιτυμόνες του πρωθυπουργού ήταν ο δήμαρχος που κανονικά δεν θα πήγαινε καν στο Βελίδειο αλλά τώρα όχι μόνο πήγε αλλά κάθισε και στο ίδιο τραπέζι και συνέφαγε με αυτόν που δεν ήθελε να ούτε να συναντήσει. Μαζί και ο περιφερειάρχης  ο οποίος και από το φιζίκ του φαίνεται ότι δυσκολεύεται να απορρίψει πρόσκληση σε γεύμα.

Σήμερα με το καλό θα σηκωθούν να φύγουν όλοι τους, αφήνοντας όπως πάντα την πόλη μόνη της. Μέσα στην εβδομάδα θα μας επισκεφτούν και οι υπόλοιπο αρχηγοί. Οι επισκέψεις τους, παραδοσιακά, φέρνουν λιγότερη αναστάτωση στην πόλη. Θα δω με προσοχή το πρόγραμμα τους και θα διμαορφώοω το δικό μας έτσι ώστε να μην συμπέσουμε στην έκθεση και μας χαλάσει η διάθεση. Λουκάνικα και μπίρα δε νομίζω ότι θα δοκιμάσω. Είτε εγώ, είτε αυτά, είτε και οι δύο, έχουμε αλλάξει τα τελευταία χρόνια και δεν το θεωρώ ασφαλές να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας.

Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου