Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Είκοσι πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις όταν γίνεσαι πενήντα ενός χρόνωνΕίκοσι πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις όταν γίνεσαι πενήντα ενός χρόνων:

11.       Δεν είσαι νέος, δεν είσαι γέρος. Κατατάσσεσαι πλέον στην απεχθή κατηγορία του μεσήλικα. Το μόνο καλό με τον χαρακτηρισμό αυτό, είναι ότι μαρτυρά προσδοκία για ζωή μέχρι τα 102, εφόσον τώρα είσαι στην μέση της ζωής σου. Παρακαλώ να μην ενημερωθεί η κυβέρνηση και αλλάξει τα όρια συνταξιοδότησης.

22.       Είναι μια από τις τελευταίες σου ευκαιρίες να χαθείς και να μην βγει Amber Alert για εξαφάνιση ηλικιωμένου. Κοίτα να φοράς κάτι όμορφο όταν θα το κάνεις γιατί το αναφέρουν αυτό στην ανακοίνωση της εξαφάνισης στην τηλεόραση.


33.       Βγαίνεις ένα βράδυ με τα παλιά σου τα φιλαράκια. Στην κουβέντα «παίζουν» διάφορα ονόματα γένους θηλυκού. Η χοληστερίνη, η υπέρταση, η πρεσβυωπία.

44.      Στην ίδια έξοδο τρως ελαφριά, πίνεις λίγο, κοιμάσαι νωρίς και την άλλη μέρα ξυπνάς άρρωστος. Παλιότερα έτρωγες ένα πιτόγυρο στις τρεις το βράδυ για να σου κάτσουν καλά αυτά που είχες πιεί, πήγαινες για ύπνο στις τέσσερεις και ξυπνούσες φρεσκαδούρα στις επτά.


55.       Τα γενέθλια είναι πλέον τριήμερος εορτασμός. Από την παραμονή ξεκινάς να ανάβεις τα κεράκια, ανήμερα ξεκινάς να τα σβήνεις και την επόμενη τελειώνεις ξέπνοος, σα να είχες τρέχει μαραθώνιο.

66.      Αν στην τούρτα συνηθίζεις να βάζεις κεράκια με νούμερα να ξέρεις ότι έχεις άλλα τρία χρόνια για να κάνεις την τσαχπινιά με την αντιστροφή των αριθμών (πχ από 51 σε 15). Μετά δεν συμφέρει.


77.      Η τούρτα γίνεται με becel και όταν ανάψεις τα κεράκια είναι καλό να υπάρχει κοντά πυροσβεστήρας. Οι πιο προνοητικοί χρησιμοποιούν μανουάλι για να μην μείνει όλη η τούρτα πάνω στα κεράκια.

88.       Ελάχιστοι άνθρωποι πλέον σε αποκαλούν με το μικρό σου όνομα και όσοι το κάνουν, με βαριά καρδία, προσθέτουν και ένα κύριε από μπροστά.


99.       Οι στίχοι του τραγουδιού «τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα» αναφέρονται σε χρόνια που έχουν περάσει και δεν σε αφορούν.

110.   Επί του μουσικού και πάλι. Αν στα γενέθλια σου πεις να τραγουδήσεις τον «πενηντάρη» του Ζαμπέτα, θα σου πουν ότι κρύβεις χρόνια.


111.   Αν κάποιος σου πει «χρόνια πολλά» αναρωτιέσαι αν πρόκειται για ευχή ή για διαπίστωση…

112.   Κοιμάσαι με τις κότες και ξυπνάς με τα κοκόρια και αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα κοινά που έχεις μαζί τους…


113.   Σταθερά μειώνεται ο πληθυσμός που έχει ηλικία μεγαλύτερη από την δική σου.

114.   Αν είσαι πλούσιος είναι μια καλή εποχή να αγοράσεις σπορ αυτοκίνητο, να αλλάξεις γκαρνταρόμπα και να αρχίσεις να «συναναστρέφεσαι» πιτσιρίκες, για να νοιώσεις και πάλι παιδί. Αν είσαι φτωχός … διάβασε κανένα Μίκυ ή Λούκυ Λουκ έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα (δηλαδή κανένα απολύτως) και δεν γίνεσαι και ρόμπα.


115.   Αρχίζεις να βλέπεις πόσος χρόνος σου μένει για να βγεις στην σύνταξη και είναι η φάση που εκνευρίζεσαι γιατί πρόκειται για μια κινητή εορτή που όλο και ξεμακραίνει.

116.   Βλέπεις τους νέους αραχτούς στα καφέ και σε πιάνουν τα διαόλια σου με τους «νέους» που είναι τεμπέληδες, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα, δεν έχουν στόχους και που ακόμα χειρότερο δεν είσαι εσύ ένας από αυτούς.


117.   Η βόλτα στην παραλία ονομάζεται γυμναστική και σου την έχει συστήσει ο γιατρός σου.

118.   Στις συζητήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές οι αναφορές στο παρελθόν, ενώ βρίσκεις ανατριχιαστικές ομοιότητες με πολιτικά λάθη του παρελθόντος που βλέπεις να επαναλαμβάνονται και σήμερα.


119.   Νιώθεις πιο άνετα με την παλιά τεχνολογία παρά με τα νέα. Προτιμάς έναν υπολογιστή με windows XP από έναν με windows 10 και ένα cd από ένα στικάκι.

220.   Αυξάνεται συνεχώς η ηλικία αυτών που εσύ θεωρείς νέους. Πώς να στο πω βρε παιδί μου. Εμείς είμαστε νεώτεροι από ότι οι γονείς μας στην ίδια ηλικία.


Είναι προφανές ότι το κείμενο αυτό δεν με αφορά προσωπικά. Το δημοσιεύω, όμως, μαζί με τις καλύτερες ευχές μου προς την δίδυμη αδελφή μου που ΕΚΕΙΝΗ γίνεται σήμερα πενήντα ενός χρόνων.

1 σχόλιο:

  1. Το ενδέκατο είναι το καλύτερο της λίστας.
    Και φαντάζομαι ότι δεν τον έβαλες, κύριε Παναγιώτη, τυχαία εκεί. Είναι σαν την ενδεκάτη εντολή που ξέρουν μόνο οι τρελλοί? Ααααα πολύ ωραία και η Μούσχουρη. Γιατί δεν της γράφουν τραγούδια πια? Που τραγουδάει εκεί στα ξένα? Έχει κανένα manager της προκοπής? Νομίζω ότι ένα γερμανό. Μήπως είναι ο Alzheimer? Τρικυμία εν κρανίω!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή