Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Διαβάζω στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι η «μέρα χωρίς αυτοκίνητο» θα πρέπει να είναι μια εργάσιμη ημέρα και συγκεκριμένα η επόμενη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή θα αποκλειστεί το κέντρο και φυσικά και η διέλευση μέσω αυτού. Την ημέρα αυτή στο κέντρο θα κυκλοφορούν μόνο αστικά λεωφορεία και ΤΑΧΙ.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος με ποιόν τρόπο, τα σιχτίρια χιλιάδων μποτιλιαρισμένων οδηγών που χρησιμοποιούν το αμαξάκι τους για να πάνε στην δουλειά τους, θα «προωθήσουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς και θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους». Κυρίως γιατί στην Θεσσαλονίκη ο εναλλακτικός τρόπος είναι ο άθλιος και ανεπαρκής, σαλτιμπάγκος που κλέβει ρέστα, ΟΑΣΘ.

Προβλέπω πολίτες να πλακώνουν στο ξύλο χαρούμενους κλόουν, που θα τους προσφέρουν λουλούδια και παιδάκια που θα πάνε να ζωγραφίσουν το οδόστρωμα. Προφανώς όποιος σκέφτηκε αυτή την «δράση» ζει σε άλλη πόλη. Μπορεί να είναι συνταξιούχος με πολύ ελεύθερο χρόνο. Ίσως θα έπρεπε να έχει βγει από καιρό στην σύνταξη και οι μόνες μετακινήσεις που θα κάνει να είναι βόλτες με τα πόδια πχ μεταξύ Δημαρχείου και Πλατείας Αριστοτέλους.

Όπως και να έχει το πράγμα, η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, τους δίνει ένα πρώτης τάξεως άλλοθι για να μαζέψουν το βρεμένα τους και να προγραμματίσουν η «ημέρα ταλαιπωρίας πολιτών» να γιορταστεί Κυριακή, ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο της στην ήδη εξαιρετικά δύσκολη ζωή των κατοίκων της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου