Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η εκδίκηση της γυφτιάς στη Νέα Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

Τι ωραίες οι βόλτες στην παραλία αυτή την εποχή!

Δροσούλα, ένα ελαφρύ αεράκι και η εικόνα μιας πόλης που η νύχτα μακιγιάρει όμορφα τα άσχημα σημεία της και την κάνει να φαίνεται κούκλα έτοιμη για την βραδινή έξοδο.

Η λυρική διάθεση σταματάει απότομα μόλις φτάσεις στις «ομπρέλες». Επιτέλους φωτισμένες, επιτέλους με τα σιντριβάνια τους σε λειτουργούν. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ερχόμενος από την πόλη, μετά βίας τις διακρίνεις καθώς δύο καρότσια που πουλούν ποπ κορν, νερά και δεν ξέρω τι άλλο, φωτισμένα από πολύχρωμα led σε τυφλώνουν και κάνουν ότι βρίσκεται γύρω τους να φαίνεται σκοτεινό. Αισθητική Κινέζικης πρωτοχρονιάς και αποτέλεσμα σίγουρα ορατό από το φεγγάρι.

Θυμώνεις αλλά γρήγορα διαπιστώνεις ότι τα καρότσια είναι το πταίσμα, από τα αδικήματα που συντελούνται εναντίον της αισθητικής και της πόλης. Προς την μεριά του δρόμου, δύο καντίνες με αντίστοιχο φωτισμό, έχουν στήσει πλαστικές καρέκλες και τραπέζια στο πλακόστρωτο ης παραλίας και προσφέρουν τα προϊόντα τους στην πελατεία τους. Ανάμεσα στις δύο καντίνες δύο νεαροί έχουν φτιάξει κανονική σκηνή συναυλίας με φωτορυθμικά και ηχητική εγκατάσταση για να ακούγονται από μακριά. Από την αυτοσχέδια συναυλία τους δεν απουσιάζουν ούτε οι καπνοί (smog το λένε στην γλώσσα τους) που πρέπει να έχει κάθε τέτοια εκδήλωση που σέβεται τον εαυτό της.

Η εκδίκηση της γυφτιάς, πρώτο τραπέζι πίστα στο καλύτερο σημείο της πόλης. Μιας πόλης παρατημένης στην τύχη της σαν ένα ακυβέρνητο καράβι που κάθε λογής πειρατές ασελγούν επάνω της.

Στην Ελλάδα είμαστε και πάντα το μυαλό μας πάει στο κακό. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς γίνεται σε μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων να μην μπορεί η αστυνομία, ο δήμος ή ο superman (για να μην πω ο Ζορό και παρεξηγηθώ), να αποτρέψει αυτούς που καταπατούν τον δημόσιο χώρο και επιτίθενται στην αισθητική όλων. Θα πρέπει να υπάρχει κάποια εξήγηση και σίγουρα η εξήγηση δεν θα μας αρέσει.

Τι τις θέλω τις βόλτες βραδιάτικα. Μόνο να μου ανεβάζουν την πίεση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου