Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Πόντιοι χορεύουνΟ Γιωρίκας άφησε το τάμπλετ στο τραπέζι και έβγαλε τα γυαλιά συγκινημένος. Ένα δάκρυ κύλισε από τα μάτια του. Φώναξε την Σιμέλα που έφτιανε στην κουζίνα τον τανωμένο σορβά για το μεσημεριανό φαγητό.

-          Τρέξον Σιμέλα

Ακολουθεί διάλογος στα ποντιακά τον οποίο σας μεταφράζω γιατί μάλλον εσείς και σίγουρα εγώ δεν ξέρουμε ποντιακά…

-          Το βράδυ στην έκθεση θα μαζευτούν οι δικοί μας και θα χορέψουν ομάλ για να μπουν στον βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

-          Τι είναι αυτό το βιβλίο; Πόσο μεγάλο είναι; Πώς θα χωρέσει τόσος κόσμος εκεί μέσα;

-          Στο βιβλίο αυτό σε γράφουν αν κάνεις μια χαζομάρα μεγάλης κλίμακας που δεν έχει σκεφτεί να την κάνει κάποιος άλλος πριν από εσένα. Δεν θα μπούνε μέσα στο βιβλίο. Θα τους γράψει το βιβλίο.

-          Και πού θα χορέψουν; Η «Λεμόνα» έκλεισε. Ο «Ξενιτέας» δεν υπάρχει πια.


-          Θα χορέψουν γύρω από την έκθεση. Θα παίζουν τον κεμπεντζέ και θα τραγουδάνε οι Τσαχουρίδηδες και οι δικοί μας θα χορεύουν.

-          Και γιατί ομάλ και όχι την σέρα που με αρέσει καλύτερα.


-          Όλο ερωτήσεις είσαι. Θα μαζευτούνε λέει πέντε χιλιάδες ανθρώποι. Φαντάζεσαι να χορεύαν την σέρα; Σιγά μην χορέψουν και πυρρίχιο.

-          Τι λες τώρα; Να πάμε και εμείς. Καλά που με το είπες να ετοιμάσω και μερικά πισία. Με τον χορό σε ανοίγει η όρεξη. Να πούμε να έλθει και ο αντράφλομ ο Κωστίκας.


-          Άσκολσουν Σιμέλα

Πόντιος δεν είμαι. Η ιστορία με τα ρεκόρ Γκίνες μου φαίνονται μια καλοστημένη επιχείρηση βασισμένη σε μια μπούρδα.

Παρ΄όλα αυτά, η προοπτική πέντε χιλιάδων Ελλήνων που θα πιαστούν χέρι χέρι και όχι στα χέρια, για να πετύχουν κάτι όλοι μαζί, με ενθουσιάζει και ας είναι και μπούρδα αυτό το κάτι. Μπράβο στους πόντιους και σε όποιον το σκέφτηκε. Μπράβο και στην ΔΕΘ, που το αγκάλιασε.

Ας το δούμε και ως άσκηση για να δοκιμάσουμε και σε πιο σοβαρά πράγματα στο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου