Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

Τα παιδία οδηγεί

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Χαλκιδική (που σαν αυτή δεν έχει) καλοκαίρι καιρό, να ξέρεις ότι στον δρόμο σου θα βρεις κάθε καρυδιάς καρύδι.

Να, τώρα που μιλάμε (γράφουμε) έχω μπροστά μου τον παππού με την Mercedes του Κωνσταντάρα από τις ταινίες. Πάει αργά, απελπιστικά αργά, στην μέση του δρόμου. Φοβάται μάλλον τον γκρεμό που δεν υπάρχει στο πλάι. Έχει τον ρυθμό του και αυτός ακολουθεί τα αντανακλαστικά της ηλικίας. Όταν αυτός οδηγούσε σε αυτούς τους δρόμους, όλοι εμείς ήμασταν αγέννητοι. Έχει μέσα και την γιαγιά, που τον ψέλνει σε κάθε ευκαιρία αλλά στις συζητήσεις, με τις φίλες της, παινεύεται που εκείνος ακόμα οδηγεί, ενώ κάτι άλλοι… Στα πίσω καθίσματα κάθεται ένα ζευγάρι φίλων, συνομηλίκων. Αν αθροίσεις τα χρόνια τους μπορεί και να ξεπεράσεις τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Βλέπει και δεν βλέπει, ακούει και δεν ακούει, αλλά το τιμόνι, τιμόνι. Δεν υπάρχει άραγε κάποιος στην οικογένεια που να τον αγαπάει και να του πάρει τα κλειδιά για πάντα; Εκτός και αν πέσαμε στον «θείο» της διαφήμισης του Joker και ο «ανιψιός» του την έχει στημένη. Μαζί και σε μας.

Με μια επικίνδυνη σφήνα, που θυμίζει κίνηση jet ski στη θάλασσα, τον περνάει ο «πωλητής» με το άσπρο Seat. Πού πάει, τέτοια μέρα και ώρα, μόνο αυτός το ξέρει. Το «αμάξι» έχει κλιματισμό αλλά εκείνος οδηγεί με ανοιχτό το παράθυρο για να φεύγει καπνός από το τσιγάρο και να ακούγεται ο συγχωρεμένος ο Παντελίδης από το stereo. Μαλλί που γυαλίζει, γυαλί λίγο πάνω από το μέτωπο, όλο το εικοσιτετράωρο και οδήγηση με το ένα χέρι. Τα δύο είναι για κάτι μπαρμπάδες σαν αυτόν που μόλις προσπέρασε. Εξάλλου το άλλο χέρι χρησιμεύει για να κρατάει το τσιγάρο, τον καφέ και την τυρόπιτα. Για το κινητό έχει hands free Bluetooth, που προεξέχει μόνιμα σαν κρεατοελιά από το αυτί του και τον κάνει να αισθάνεται Γκόρντον Γκέκο, στην ταινία Wall Street, και ας ήταν μόλις τριών χρονών όταν αυτή παιζόταν στους κινηματογράφους.

Οδηγώ αργά γιατί έχει πολλή κίνηση. Δίπλα μου τώρα είναι μια κοπελίτσα μέσα σε ένα γκολφάκι. Η νεαρή οδηγός έχει αγκαλιάσει το τιμόνι και το βλέμμα της δείχνει φόβο. Για να φοβάται αυτή κάτι θα ξέρει. Στο πίσω τζάμι ένα τεράστιο «Ν», φαίνεται φοβάται και ο μπαμπάς της. Φοβάμαι λοιπόν και εγώ που είμαι δίπλα της. Όλοι φοβόμαστε! Φαίνεται πολύ μικρή και μάλλον το δίπλωμα δεν έχει χρονίσει. Έχει πάει τόσο μπροστά το κάθισμα του οδηγού που σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να αλλάξει λάδια μέσα από το αυτοκίνητο εν κινήσει. Έχει κλειστά τα τζάμια και προφανώς τον κλιματισμό στο φουλ. Σταγόνα ιδρώτα. Ο ορισμός του clean. Οδηγεί λες και λέει το μάθημα στην δασκάλα. Το αυτοκινητάκι είναι πεντακάθαρο και στην καπελιέρα έχει μια πλήρη συλλογή από κουκλάκια. Απουσιάζουν μόνο όσα έχει κρεμάσει από τον καθρέφτη… Είναι τόσο προσηλωμένη σε αυτό πού κάνει, που σκέφτομαι ότι αν είχα μια αερόκορνα από αυτές που έχουν οι νταλίκες και την μπουμπουνούσα όπως περνούσα από δίπλα της, δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσει.

Βανάκι με το συνεργείο μέσα. Μπογιατζήδες, σοβατζήδες, μπετατζήδες, θα σε γελάσω. Πάει ή γυρνάει από την δουλειά. Πάει σιγά γιατί, το όχημα, είναι παμπάλαιο και φορτωμένο μέχρι την οροφή. Πολύχρωμα σπαστά καλαμάκια ξεπροβάλουν πίσω από το παρμπρίζ σαν περισκόπια. Μέτρα καλαμάκια στους φραπέδες και βγάλε πόσα κεφάλια είναι μέσα. Ο οδηγός είναι μισοξαπλωμένος στην θέση του και μιλάει στο κινητό έχοντας στερεώσει τον αγκώνα του στο ανοιχτό παράθυρο. Η κίνηση δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Οδηγεί λες και έχει βάλει αυτόματο πιλότο. Οι άλλοι δύο ακούν, σχολιάζοντας κάθε τόσο, μια οπαδική εκπομπή στο ραδιόφωνο. Μια εκπομπή από αυτές που αγράμματοι παρουσιαστές συνδιαλέγονται με Νεάντερνταλ των κερκίδων. Καλή δουλειά παλικάρια και ο Θεός βοηθός.

Απροσδιορίστου ηλικίας και αυτός και το αυτοκίνητο τους. Στυλ, σα να βγήκε από βιντεοταινία της δεκαετίας του 80 με τον Ταμπτάκο. Μαλί ελατήριο, μάλλον βαμμένο. Μασάει τσίχλα και είναι στον κόσμο του. Αδιαφορεί για ότι γίνεται γύρω του. Οδηγεί στην δεξιά λωρίδα και έχει καβαλήσει και αυτή της έκτακτης ανάγκης, στα σημεία τουλάχιστον που μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο χωρίς να οργώσεις το χωράφι. Ενοχλώ; Δεν ενοχλώ… Στο όχημα, που από τα πολλά χτυπήματα δεν μπορείς να πεις τι χρώμα είναι, έχει φορτώσει από ρούχα και φαγώσιμα, μέχρι κουπιά για την βάρκα. Από πίσω τρέιλερ με φορτίο που θυμίζει διάλυση μάντρας οικοδομικών υλικών. Όπως τρέχει κάνει απίστευτο θόρυβο με τις προστατευτικές σακούλες να κοπανιούνται μεταξύ τους και στο αμάξωμα. Το αυθαίρετο στην Καλλικράτεια τον περιμένει για τα μερεμέτια του Σαββατοκύριακου. Όλα από το χέρι του περνάνε. Θα έλθουν και κάτι φιλαράκια. Θα δώσουν και αυτοί κανένα χέρι, θα πιούνε και τις ρετσίνες τους.

Μαύρη Mercedes. Τζάμια φιμέ. Πινακίδες Βουλγαρίας. Οδηγεί στην αριστερή λωρίδα με όση ταχύτητα του επιτρέπει η κίνηση. Ο κυρίαρχος του δρόμου και το ξέρει αλλά με τέτοια κίνηση δύσκολο να το αποδείξει.  Κολλάει πίσω από τα προπορευόμενα οχήματα και η μηχανή, που βρυχάται, μετά βίας συγκρατείτε να μην τα πάρει παραμάζωμα ή να περάσει από πάνω τους. Ήταν πολλά τα χρόνια της κομμουνιστικής μιζέριας και πρέπει να προλάβει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

Αυτοκινητάκι πολυμορφικό. Ο μπαμπάς οδηγεί αμίλητος. Τα δύο χέρια στο τιμόνι. Προσεκτικός.  Φοράει T-Shirt αλλά είναι σαφές ότι θα προτιμούσε να φορούσε το κουστούμι του, μέσα στο οποίο αισθάνεται πιο σίγουρος. Η μαμά, με γυαλί ίδιο παρμπρίζ από πούλμαν, τον ψέλνει ζοχαδιασμένη. Θα έχει τους λόγους της. Μπορεί και όχι. Τα παιδιά στα πίσω καθίσματα αδιαφορούν, απορροφημένα στα tablet τους. Αδιαφορούν ξεαδιαφορούν σίγουρα έχουν ρωτήσει «πότε φτάνουμε» μόλις έστριψαν από την γωνία του σπιτιού. Οι φίλοι τους στο Σάνι τους περιμένουν να συνδεθούν με το wifi και να παίξουν όλοι μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Αυτοκίνητο που φωνάζει από χιλιόμετρα ότι είναι του μπαμπά. Τέσσερεις πιτσιρικάδες με μούσια και μαύρες μπλούζες. Αν κοιτάξεις βιαστικά θα σκεφτείς ότι είναι όχημα της μητρόπολης που μεταφέρει παπάδες, σε εκτός έδρας αποστολή. Αν κοιτάξεις καλύτερα βλέπεις ότι ο οδηγός είναι μάλλον ανήσυχος αν και προσπαθεί να το παίξει άνετος στο τιμόνι, ενώ δεν είναι. Αν γίνει καμιά στραβή δεν θα δει αυτοκίνητο μέχρι να έλθει η εποχή να αγοράσει το δικό του και αυτή μάλλον θα αργήσει. Ακούν περίεργη μουσική και κάθε τόσο κάποιος λέει κάτι με πάθος, χειρονομώντας έντονα που κάνει τους άλλους να σκάσουν στα γέλια. Δεν τους βλέπω για camping. Κάπου υπάρχει οικογενειακό διαμερισματάκι ή μεζονέτα σε συγκρότημα, που θα τους φιλοξενήσει. Να κοιμηθούμε σε ένα κρεβάτι και να κάνουμε ένα μπάνιο με ζεστό νερό σαν άνθρωποι ρε αδελφέ.

Οδηγεί μόνος του, μέσα σε ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας. Είναι προσεκτικός αν και φαίνεται να μην τον απασχολεί ιδιαίτερα η οδήγηση. Είναι ο μπαμπάς του Σαββατοκύριακου. Ο εργένης του καλοκαιριού που πάει στο επισκεπτήριο της οικογένειας που κάνει διακοπές στο εξοχικό στην Χαλκιδική. Είναι επικίνδυνος, καθώς δεν δίνει σημασία στον δρόμο, προσπαθώντας να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του και να λύσει νοερά τα προβλήματα της δουλειάς. Σε λίγο θα είναι με την οικογένεια και όλα θα ξεχαστούν. Σάββατο αύριο. Μέρα για BBQ. Κάρβουνα έχουμε;

Ο οδηγός μοιάζει εξαιρετικά με τον συνοδηγό μόνο που ο δεύτερος είναι τριάντα χρόνια μεγαλύτερος. Από πίσω δύο γυναίκες. Αυτές δεν μοιάζουν. Προφανώς νύφη και πεθερά. Το αυτοκίνητο Volvo σε χρώμα κρεμ. Ο οδηγός φοράει μπλουζάκι Polo σιδερωμένο με τσάκιση στα μανίκια, κουμπωμένο μέχρι επάνω στον λαιμό. Το μαλλί χωρίστρα. Κανονική εθνική οδός για τις ψείρες, που λέγαμε μικροί. Οδηγεί με το κεφάλι σα να έχει πάθει ψύξη και τον ενδιαφέρει μόνο η γνώμη του μπαμπά από δίπλα. Ανεβαίνει την ανηφόρα της Καρδίας με έκτη και κάθε προσπέραση κρατάει μια αιωνιότητα. Το σκηνικό μυρίζει ναφθαλίνη.

Ζευγάρι μεταξύ εικοσιπέντε και τριάντα χρονών. Άνετοι, χαλαροί με κόκκινο Lancia. Ακούν μουσική χωρίς να μιλούν πολύ. Κάποιες στιγμές τραγουδούν και αυτοί μαζί. Κοιτιούνται και χαμογελούν. Εκείνος φοράει μπλουζάκι με στάμπα και εκείνη το επάνω από το μαγιό. Στο τζάμι του συνοδηγού έχουν στερεώσει μπλουζάκι που εκτελεί χρέη κουρτίνας για τον ήλιο και αποκόπτει πλήρως την οπτική επαφή οδηγού και δεξιού καθρέφτη. Με κάθε ευκαιρία γυρνάει και της δίνει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα δεν τον απασχολούν. Οδηγεί συντηρητικά αλλά χωρίς να δίνει σημασία στο δρόμο και την οδήγηση. Εκείνη έχει τα γυμνά πόδια επάνω στο ταμπλό και απολαμβάνει την διαδρομή. Love is in the air.  Ο φτερωτός θεός ας τους προστατέψει.

Παλιά BMW λίγο πιο καινούριο μοντέλο από αυτές που οδηγούσαν ο Τζανετάκος και ο Γαλανός ως πλουσιόπαιδα στις παλιές Ελληνικές ταινίες. Εξάτμιση που βρυχάται. Παράθυρα κατεβασμένα. Επικίνδυνη οδήγηση με πολλά ζιγκ ζαγκ. Επιθετική συμπεριφορά. Μέσα στο αυτοκίνητο  τρεις κοντοκουρεμένοι νεαροί και ένας μεγαλύτερος. Ο μεγάλος είναι αδύνατος, έχει μαύρο μουστάκι και φοράει σκούρο πουκάμισο. Από τα ηχεία ακούγονται ποντιακά και μπορείς να τα ακούσεις ακόμα και να έχεις δική σου μουσική μέσα στο αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα.

Άντε φτάνουμε σε λίγο και μας περιμένουν οι χαρές τις θάλασσας. Γι αυτό όχι σκουπίδια και πλαστικά, σε θάλασσες και σε ακτές…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου