Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

ΑύγουστοςΚαλώς μας ήλθε ο Αύγουστος, ο μήνας με τις πιο χοντρές μύγες. Το πάχος δυστυχώς δεν τις αποτρέπει από το να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, μαζί με τα κουνούπια τα οποία μάλλον δεν είχαν βύσμα και έτσι δεν αναφέρονται στις λαϊκές παροιμίες.

Αύγουστος, ο μήνας των διακοπών που τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεχάσει πώς γίνονται καθώς σιτιζόμαστε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με τα ίδια δύσοσμα εδέσματα με τις μύγες (ενίοτε και σε μορφή παξιμαδιού).

Αύγουστε καλέ μου μήνα, να' σουν δυο φορές το χρόνο. Δηλαδή να είχαμε και έναν Αύγουστο κριμένο εκεί ανάμεσα Νοέμβριο και Δεκέμβριο μπας και δικαιολογήσουμε και τις φωτογραφίες του Αι Βασίλη και των βοηθών του με μαγιό.

Αν γινόταν κάθε πράγμα στον καιρό του, τότε τον Αύγουστο θα τρώγαμε κολιό. Προφανώς δεν γίνονται και έτσι την βγάζουμε με σαρδέλες και γαύρο που κάνουν καλό και στην υγεία συνοδεύοντας υπέροχα το ουζάκι μας.

Αύγουστος ο μήνας με την πανσέληνο βεντέτα που υμνείται από την ιέρεια της πανσελήνου κυρία Αλεξίου. Αυτή με το γάντι. Προσοχή στις απομιμήσεις.

Ο μήνας αυτός είναι γνωστός και ο «Συκολόγος». Λέξη περίεργη που αν δεν περιγράφει κάποια, άγνωστη σε μένα, ιατρική ειδικότητα σίγουρα αναφέρεται στο εύγευστο φρούτο και εξηγεί τους πολυάριθμους προσκυνητές που συρρέουν από κάθε γωνιά της γης στο όμορφο νησί της Μυκόνου, αυτόν τον μήνα.

Αύγουστο γίνονται και οι Ολυμπιακοί αγώνες που μετά το 2004 αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε στις τηλεοράσεις την δική μας τελετή έναρξης – λήξης, να αυτοθαυμαστούμε και να έχουμε το πιο πρόσφατο «περασμένα μεγαλεία» της ιστορίας μας. Στη συνέχεια θα μετρήσουμε τα βερεσέδια, θα κλείσουμε τα μάτια καθώς θα περνάμε από τα διάφορα ρημάδια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και θα πάμε να κοιμηθούμε ήσυχοι.

Ψάχνοντας παροιμίες για τον Αύγουστο έμαθα ότι «Όποιος φιλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος». Με την βοήθεια εννέα δαχτύλων από την συλλογή των δέκα που έχω στα δύο μου χέρια, κατάλαβα τι θέλει να πει ο «ποιητής». Πονηρούλή!

Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αϋγουστο χειμώνα, αλλά μην ανησυχείτε καθώς ούτε τον Μάρτη είδατε καλοκαίρι κατά συνέπεια δεν κινδυνεύετε να δείτε χειμώνα από τον Αύγουστο. Αυτό είναι καλό γιατί όπως λέει και το παλιό τραγούδι «τον χειμώνα φοριούνται πασμίνες και παλτά και χρειάζονται πολλά για τα δωράκια αυτά».

Το Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, είχε γράφει ο Ουμπέρτο Έκο, και ελπίζω να βγει σωστός φέτος, γιατί τελευταία όποτε έχουμε ειδήσεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου