Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Επιχειρηματικότητα made in GreeceΓια να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ο επιχειρηματίας είναι ένας άνθρωπος που, όπως το λέει και η λέξη, επιχειρεί και μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει.

Η επιτυχία φέρνει κέρδη, στα οποία φυσικά δεν μπορούν να ελπίζουν όσοι δεν επιχειρήσουν. Μια επιχείρηση, μπορεί  βέβαια να φέρει και ζημίες και ο τολμηρός δημιουργικός άνθρωπος να βρεθεί στον δρόμο ή στην φυλακή. Μια κερδοφόρος επιχείρηση φέρνει δουλειές, ανάπτυξη, ευημερία και φυσικά έσοδα στο κράτος. Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει ότι μια επιχείρηση η οποία είναι σήμερα κερδοφόρος, θα είναι και αύριο και μεθαύριο.

Για χρόνια πολλά στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα συκοφαντήθηκε και κυνηγήθηκε από αυτούς που την έβλεπαν, είτε σαν αυτά που δεν φτάνει η αλεπού, είτε σαν την αγελάδα την οποία μπορούσαν να αρμέγουν εις το διηνεκές, για να ταΐζουν ένα σπάταλο κράτος. Για να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, ο επιχειρηματίας λοιδορήθηκε ως συνώνυμο του «λαμόγιου» που είτε κλέβει το κράτος, είτε τους εργαζόμενους είτε και τα δύο μαζί. «Για να φτάσει εδώ που έφτασε, πάτησε επί πτωμάτων». Κατά τη γνώμη τους μια επιχείρηση με κέρδη είναι δακτυλοδικτούμενη, ενώ μια επιχείρηση με ζημίες θα πρέπει να συνεχίζει την λειτουργία της για πάντα έτσι ώστε να μην χάσουν την δουλειά τους οι εργαζόμενοι, ακόμα και αν έχει εκλείψει το αντικείμενο τους, ή και συνολικά το αντικείμενο της επιχείρησης.

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι λοιπόν απατεώνας, και ο αποτυχημένος παραδίδεται στα αιμοβόρα ένστικτα ενός κοινού που αρέσκεται να κατασπαράζει όσους κάποτε ζήλεψε.

Φυσικά όλοι οι επιχειρηματίες δεν είναι άγιοι. Το ότι επιχειρούν δεν τους δίνει το ελεύθερο να καταπατούν τους νόμους, να κλέβουν το κράτος και όσους συναλλάσσονται μαζί τους.  Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι τεμπέληδες, που «τα παίρνουν» αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν ευσυνείδητα, με αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια, σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο περιβάλλον.

Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η επιχειρηματικότητα έχει να κάνει με την δημιουργικότητα, την ζωντάνια και την ευημερία της κοινωνίας. Ευθύνη και συμφέρων των εκάστοτε κυβερνώντων είναι να την υποστηρίζουν και όχι να την εχθρεύονται και να την αντιμάχονται. Φυσικά θέτοντας και εφαρμόζοντας, κανόνες για την ομαλή λειτουργία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου