Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Live your myth in GreeceΟι «κατασκηνωτές» του No Border Camp έχουν απόλυτο δίκιο. Μπορούν να κάνουν ότι θέλουν εφόσον δεν παραβιάζουν τον νόμο. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων στην Ελλάδα παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι και βλέπουν τα πάντα. Αν κάποιος νόμος παραβιαστεί θα επέμβουν αμέσως, δεν παίζουν με αυτά.

Αφού λοιπόν ο νόμος δεν απαγορεύει να μπουκάρεις στους χώρους του ΑΠΘ και να κατασκηνώνεις σαν κύριος, πολύ καλά έκαναν. Προσωπικά δεν το γνώριζα και τζάμπα με έτρωγαν οι δρόμοι τόσα χρόνια. Αλλά φέτος, σκέφτομαι, μόλις φύγουν τα παλικάρια να πάρω ένα αντίσκηνο που έχω από τα φοιτητικά μου χρόνια και να πάω να αράξω τις μέρες των διακοπών μου κάπου ανάμεσα σε φιλοσοφική και νομική. Πού να τρέχεις σε νησιά και Χαλκιδικές. Υποθέτω ότι αφού αυτοί δεν παραβιάζουν τους νόμους, δεν θα τους παραβιάζω και εγώ. Τελικά καλά λένε, ότι στην Ελλάδα όλα τα καλά έρχονται από έξω.

Προφανώς ο νόμος δεν απαγορεύει να σπας τις πόρτες των σχολών και να τις «καταλαμβάνεις». Κανονικός στρατηλάτης. Σκέφτομαι να το κάνω και εγώ με τα παιδιά τώρα που θα κατασκηνώσουμε στο ΑΠΘ camping για να περνάει η ώρα. Λίγο πριν από το μεσημεριανό BBQ, θα σπάμε καμιά σχολή να μας φύγουν και τα νεύρα και μετά να καθίσουμε σαν αγαπημένη οικογένεια να φάμε, παρέα. Δεν είναι ωραίο να μένεις με την απορία του τι έχει πίσω από την κλειδωμένη πόρτα.

Απορία όμως είχαν και οι No Border σήμερα το πρωί. Μήπως είναι παράνομο να ορμάς σε ένα αστικό λεωφορείο και να καταστρέφεις βάφοντας το με σπρέι;  Επειδή δεν ήταν σίγουροι το υπογράμμισαν με κάτι φανταχτερά χρώματα σαν τα SOS που βάζαμε στις εξετάσεις, για να ρωτήσουν. Προφανώς με τέτοια χρώματα, το είδαν οι εκπρόσωποι του νόμου και απάντησαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μάλιστα τελειώσουν με τα λεωφορεία μπορούν να τους φέρουν και από τους συρμούς του μετρό, όταν θα γίνει, να τους βάψουν και αυτούς. Μίλησαν δε με αυστηρή γλώσσα για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, που με την στάση εργασίας που έκαναν σήμερα το πρωί, ανάγκασαν τους No Border να περιμένουν για ώρα στην στάση μέχρι να τους πάνε το λεωφορείο που θα κατέστρεφαν. Λίγο έλειψε να βαρεθούν και να φύγουν είπε σχεδόν βουρκωμένος ο εκπρόσωπος του νόμου.

Η αλήθεια είναι ότι κολακευόμαστε που μας επέλεξαν. Ξέρεις σε πόσα μέρη τους ζητούσαν να πάνε να τους ρημάξουν το βιός; Αλλά αυτοί, βράχοι κανονικοί. Μόνο Θεσσαλονίκη. Κολακεύομαι. Ο κύριος δήμαρχος κανονικά θα πρέπει να τους δώσει το χρυσό κλειδί της πόλης. Από την άλλη μεριά σκέφτομαι ότι τα κλειδιά δεν φαίνεται να τους πολυχρειάζονται…

Εσχάτως όλοι οι καλοί σε μας έρχονται. Εδώ σου λέει, δύο τόνοι ηρωίνης έβαλαν ρεφενέ και ναύλωσαν καράβι για να έλθουν στην Ελλάδα μόνοι τους. Το φαντάζεσαι; Δύο τόνοι κόκκος κόκκος να μαζευτούν για να ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα. «Ζούμε μεγάλες στιγμές» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας όταν διαπίστωσε την αγάπη τόσων κόκκων ηρωίνης για την πατρίδα μας.

Τελικά δίκιο είχε ο πεφωτισμένος πρωθυπουργός μας όταν έβαζε το στοίχημα για τις επιδόσεις τους Ελληνικού τουρισμούς αυτή την χρονιά. Όλοι στην Ελλάδα θέλουν να έλθουν.

Ίσως βέβαια να είχε πάρει τα μηνύματα από όλους αυτούς που στοιβάζονταν στις βάρκες χειμώνα καιρό και έρχονταν στην Ελλάδα για να περάσουν όμορφες στιγμές κάτω από τον Ελληνικό ήλιο και μετά να εξαφανιστούν. Αν γίνεται αυτό το χειμώνα, σου λέει, φαντάσου τι θα γίνει το καλοκαίρι. Χαμός!

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτή η παρέα των οχτώ Τούρκων που βούτηξε ένα ελικόπτερο και το προσγείωσε στην Αλεξανδρούπολη. Ήταν τόση η λαχτάρα τους για να έλθουν που δεν υπολόγισαν ούτε νόμους, ούτε σύνορα. Τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη αν πρέπει να τους στείλουμε πίσω τυλιγμένους σε μια κόλλα χαρτί ή αν θα πρέπει να τους κρατήσουμε για σώγαμπρους. Δυστυχώς και εδώ η δικαιοσύνη είναι τόσο αυστηρή που κανένας δεν ξέρει τι θα αποφασίσει μέσα στην σοφία της. Λαμπρή μόνο εξαίρεση ο λαοπρόβλητος ηγέτης μας που ενώ η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, διάβασε στην μαγική του σφαίρα ότι θα τους έχουμε πακετάρει μέσα σε δεκαπέντε μέρες και θα τους στείλουμε πίσω. Χάρηκε τόσο με το μαντάτο, που έτρεξε να πάρει στο τηλέφωνο τον συνάδελφο του, που είχε καρά σεβντά που του φύγαν οι δικοί του, και να του το πει.

Γι αυτό σε λέω αδελφέ. Live your myth in Greece γιατί οι Έλληνες από παραμύθι τρώνε μπόλικο. Παραμύθι και παππά. Τώρα που το σκέφτομαι στην Ελλάδα έχουμε, κατά μια ένν0ια, θεοκρατικό καθεστώς αφού μπορεί να μην κυβερνόμαστε από παππάδες αλλά από παπατζήδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου