Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

Σταματήστε τη γη να κατέβωΟ κόσμος τρελάθηκε. Σταματήστε την γη να κατέβω.

Δεν προλαβαίνουμε να «θρηνήσουμε» για τα θύματα της Νίκαιας έρχεται η Τουρκία, παλιά γνώριμη για την οποία έχουν θρηνήσει και άλλες φορές, τώρα τελευταία. Πριν καλά καταλάβουμε τι έγινε εκεί. Πριν να βγάλουμε απόφαση ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός, μας ήλθε το Μόναχο.

Μήπως είναι τζιχαντιστής; Μήπως είναι νεοναζί; Τι σημασία έχει; Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που φοράνε μια ταμπέλα και σπέρνουν τον θάνατο και σκορπίζουν τον τρόμο; Ίδιοι δεν είναι όλοι του; Σε μισώ γιατί δεν είσαι σαν και μένα. Σε μισώ γιατί δεν πιστεύεις το ίδιο με μένα. Δεν σε γνωρίζω, απλώς σε μισώ. Σε μισώ τόσο πολύ που είμαι διατεθειμένος να δώσω και τη ζωή μου για να σε σκοτώσω. Θα έλθω μαζί σου για να σε μισώ και στο άλλο κόσμο.

Τι και αν είσαι στην οργανωμένη Γερμανία και στην πολυπολιτισμική Γαλλία; Ο φονιάς θα βρει τον τρόπο και όταν θα φτάσει η ώρα να λειτουργήσει η «οργάνωση», θα είναι πια αργά, το κακό θα έχει γίνει. Ή μήπως το κακό έχει ήδη γίνει πριν ακόμα χτυπήσεις. Εκατομμύρια ανθρώπων παρακολουθούνται. Φιλήσυχοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν κάθε μέρα περισσότερες ελευθερίες τους, στο όνομα της ασφάλειας. Υψώνουμε τοίχους που αδυνατούν να κρατήσουν τον εχθρό έξω. Γιατί ο εχθρός έχει μπει ήδη μέσα στις χώρες, στις πόλεις, στα μυαλά μας. Βάζουμε κάγκελα και δεν ξέρουμε αν τελικά βρισκόμαστε από την μεριά του φυλακισμένου ή του φύλακα.

Στην Ελλάδα, για την ώρα, μάλλον την γλιτώνουμε γιατί είμαστε τόσο ασήμαντοι στον παγκόσμιο χάρτη που δεν ασχολούνται μαζί μας ούτε οι φονιάδες. Να και κάτι καλό, που έφερε το χάλι μας. Εδώ μας έρχονται μόνο κάτι ελεεινά υποπροϊόντα του ανθρωπίνου είδους, που βάφτισαν την αλητεία και την καταστροφή επανάσταση χωρίς σύνορα. Καμιά χιλιάδα ρεμάλια που εκμεταλλεύτηκαν το σαφές μήνυμα των ομοίων τους, που βρέθηκαν από καραμπόλα να κυβερνούν μια κατεστραμμένη χώρα και ήλθαν να κάνουν τους μάγκες πάνω από τα χαλάσματά της. Ελάτε, εδώ μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Ο υπουργός είναι δικός σας και θα φροντίσει να μην εφαρμόζονται οι νόμοι. Ελάτε, σπάστε και ρημάξτε, εδώ όλα επιτρέπονται στους παρανόμους. Ο μόνος που δεν θα βρει το δίκιο του είναι αυτός που τηρεί τους νόμους και φορολογείται για να πληρώνει τις ζημιές που κάνουν τα ρεμάλια που έχουν τις πλάτες της εξουσίας που τους δίνει το ελεύθερο να καταστρέφουν την χώρα που είχε την ατυχή ιδέα να τους εμπιστευτεί τις τύχες της.

Με φοβίζουν οι φωνές των αγανακτισμένων πολιτών που αφού πλέον δεν βρίσκουν βοήθεια από τους νόμους και τα συντεταγμένα όργανα του κράτους οραματίζονται να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία τους. Ποιοι θα είναι αυτοί και πώς θα το κάνουν; Όλη αυτή η αναταραχή και η αναρχία είναι βούτυρο στο ψωμί όσων ορέγονται ομάδες εφόδου που θα υποκαθιστούν την αστυνομία και θα επιβάλουν την τάξη. Μήπως τελικά αυτούς θέλουν να πριμοδοτήσουν υπακούοντας σε μικρόνοα σχέδια ανίερων συμμαχιών; Ποιος προστατεύει, ποιόν και από ποιούς;

Οι τοπικοί δυστυχώς θλιβερά κατώτεροι των περιστάσεων. Ο ένας έστειλε επιστολή στην αστυνομία, την ενημέρωσε και μετά πήρε ένα κουπάκι με νερό και έπλυνε τα χεράκια του. Ο άλλος κάθισε «κολώνα» όπως λέγαμε στο μπάσκετ καθώς του σπάγανε το δημαρχείο για να πάρει επιθετικό φάουλ. Κουπάκι και νεράκι και αυτός μαζί και με μερικές δηλώσεις απαξίωσης της πόλης και του λαού της. Μαλώνει και για το αν θα πρέπει να κάνουμε μήνυση σε αυτόν που τα έσπασε γιατί η ιδέα ήταν του αντιπάλου και ο αντίπαλος έχει πάντα άδικο και ότι κάνει το κάνει για το κακό μας. Ο τρίτος, ο εποπτεύον,  έστειλε χαρτί, και αυτός, στην αστυνομία να της πει ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της (για την ακρίβεια δεν την έκανε καθόλου) και θα την κάνει ντα. Ευτυχώς το έκανε αφού είχε πλύνει και αυτός τα χεράκια του και δεν βράχηκε το χαρτ Η αστυνομία πάλι, κάθε μέρα, πάει μια βόλτα με τα ανεξέλεγκτα φρικιά και τα καμαρώνει να σπάνε, να λερώνουν, να ρημάζουν. Σε λίγο θα κυκλοφορήσουν και selfie των αστυνομικών με φόντο τους καταστροφείς. Κάτι πρέπει να κάνουν και αυτοί για να περνάει η ώρα. Πώς να βγει ο καημένος ο αστυνόμος να πει τον πόνο του, που όλοι τον ξέρουνε και όλοι τον συζητάνε. Τέλειωσε και το νεράκι και πώς να πλύνει τα χέρια του και αυτός σας τους άλλους.

Θλιβερός θεατής σε όλα αυτά ο κάτοικος της πόλης που βλέπει την Θεσσαλονίκη του, βιασμένη και τους κατοίκους φοβισμένους, θυμωμένους και αηδιασμένους, από την επέλαση των βαρβάρων. Αυτός που όταν όλα αυτά τελειώσουν, με όποιον τρόπο και αν τελειώσουν, θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου