Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

25 ΜαρτίουΕικοσιπέντε του Μαρτιού είναι διπλή γιορτή, όπως έλεγε και το ποίημα που μου είχε βάλει να πω η δασκάλα στο δημοτικό.

Σαν σήμερα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης. Είναι σαφές ότι η εμπλοκή των Γερμανών στα Ελληνικά πράγματα είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύουμε σήμερα. Αργότερα βέβαια η εμπλοκή επεκτάθηκε και στο ποδόσφαιρο, όπου την επανάσταση κήρυξε ο Όθωνας Ρεχάγκελ, αλλά αυτή κατεστάλη σχεδόν εν τη γενέσει της και έτσι σήμερα έχουμε να θυμόμαστε του Όθωνα τα χρόνια με τη βοήθεια και του Ξαρχάκου. Του Ξαρχάκου του συνθέτη βέβαια και όχι αυτουνού με την καφετερία, ο οποίος μάλλον δεν έχει σχέση με επανάσταση και κακώς τον αναφέρουμε τον άνθρωπο, μην μπλέξει μέρες που είναι…

Στην επανάσταση ενεπλάκη και μια εταιρεία η οποία ήταν Φιλική. Τότε οι εταιρείες ήταν φιλικές. Είναι και πάλι προφανές ότι η διαπλοκή επανάστασης και εταιρειών είχε και αυτή ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύουμε σήμερα. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελούνταν από τον Τσακάλωφ, τον Σκουφά και τον Ξανθο. Οι δύο πρώτοι έγιναν μικροί πλην όμορφοι δρόμοι στην περιοχή του Κολωνακίου και έχουν συνδέσει το όνομα τους με ακριβά ρούχα και μοσχομυριστό εσπρέσο. Ο τρίτος, μετά το τέλος της επανάστασης, ασχολήθηκε με το μπάσκετ προπονώντας ομάδες που δεν θέλουμε να θυμόμαστε μέρες που απαιτούν εθνική ομοψυχία σαν και την σημερινή.

Στην επανάσταση ενεπλάκησαν και άνθρωποι όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το τέλος του οποίου είναι πολύ διδακτικό για το τι περιμένει όσους ευεργετήσουν τους Έλληνες. Ο Μακρυγιάννης, ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης και πολλοί άλλοι οι οποίοι έμειναν στην ιστορία, εκτός των άλλων, και για τις στιλιστικές τους επιλογές (μαλλιά, μουστάκια) που ενέπνευσαν την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα.

Περνώντας στο θρησκευτικό σκέλος της ημέρας πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα γιορτάζει η Ευαγγελία και ο Βαγγέλης. Η πρώτη καλείται να απαντήσει στην ερώτηση «από πούθε κατεβαίνει Βαγγελιώ μου παινεμένη» κάτι που αποφεύγει επιμελώς εδώ και χρόνια. Ο δεύτερος είναι προστάτης των αυτοματισμών καθώς όποτε το όνομα του προφέρεται με τον σωστό τρόπο οι πόρτες κλείνουν με κρότο. Έχω την εντύπωση ότι η πατρίδα μας έχει καταφέρει να προφέρει το όνομα του με το σωστό τρόπο τα τελευταία χρόνια και έτσι όπου και αν πάμε οι πόρτες κλείνουν με πάταγο μπροστά στα μούτρα μας.

Κρότο κάνουν και τα κανόνια τα οποία επετειακά τέτοια μέρα ρίχνουν βολές από τον Λυκαβηττό στην Αθήνα και από το Επταπύργιο στην Θεσσαλονίκη. Στις μέρες μας οι ήχοι αυτοί δεν κάνουν μεγάλη εντύπωση καθώς ακούγονται και όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου από την μεριά της αγοράς.

Τέτοια μέρα συνηθίζουμε να τρώμε μπακαλιάρο τηγανιτό με σκορδαλιά καθώς οι Έλληνες έχουμε αναγάγει  κάθε γιορτή σε μια ευκαιρία για ένα καλό τσιμπούσι. Είναι βέβαια περίεργη και μάλλον άστοχη η επιλογή του εδέσματος καθώς θα περίμενε κανένας αντί για το ξαρμυρισμένο ψαράκι το τραπέζι μας να επισκέπτεται ο κύριος με τα σου.

Και του χρόνου καλύτερα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου