Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Νυχτερινό ΔελτίοΈβαλε τα χαρτιά στη σειρά. Μια συνήθεια από παλιά, τότε που ξεκινούσε σε ένα μικρό κανάλι στην πόλη της. Τώρα είχε autocue και βοήθεια «από ψηλά» στο αυτί και ολόκληρη ομάδα από πίσω, αλλά ήθελε να νιώθει και την σιγουριά των σημειώσεών της.

Τέτοιες μέρες όσοι είχαν υπηρεσία στο κανάλι έβριζαν. Έψαχναν κάποιον να τους αλλάξει. Μόνο εκείνη επεδίωκε να δουλεύει Χριστούγεννα. Περνούσαν πιο εύκολα οι μέρες αυτές που η μοναξιά στο άδειο σπίτι θέριευε. Τον υπόλοιπο χρόνο, ούτε που την ένοιαζε. Παρέες, φίλοι, περιστασιακοί έρωτες, οι ώρες γέμιζαν. Καμιά φορά παραγέμιζαν κιόλας. Τις γιορτές ήταν όμως αλλιώς.

Κοίταξε γρήγορα τις ειδήσεις. Τα μέτρα της κυβέρνησης και οι περικοπές. Μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων. Πρόσφυγες κατατρεγμένοι ανακλώνται από χώρα σε χώρα σαν μπάλες του τένις, που τις χτυπάνε ρακέτες. Στο βίντεο είχε δει την κάμερα να ζουμάρει σε βρώμικα κλαμένα παιδικά πρόσωπα. Ο ISIS εκτέλεσε έναν Γάλλο δημοσιογράφο με τελετουργικό τρόπο και οι κάμερες ήταν εκεί για να καταγράψουν τον τρόμο. Ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στο χειρουργείο.

Ένιωσε να μπουκώνει. Τα χαρτιά έκαιγαν στα χέρια της. Η μακιγιέζ της πρόσθεσε λίγο makeup και την πήρε από το χέρι και την κάθισε στην καρέκλα. Ο βοηθός της φόρεσε το μικρόφωνο και της ίσιωσε τα ρούχα. Ένιωθε σαν υπνωτισμένη. Τρία, δύο, ένα. Δεν υπήρχε περίπτωση να πει αυτές τις ειδήσεις. Όχι σήμερα. Όχι αυτά τα Χριστούγεννα.

Πήρε βαθιά ανάσα. «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα και χρόνια πολλά. Μειώσεις φόρων μελετά η κυβέρνηση με παράλληλη αύξηση μισθών και συντάξεων». Άκουσε τη φωνή του αρχισυντάκτη στο αυτί της να της λέει, «μπερδεύτηκες» πρόσεξε. Συνέχισε απτόητη. «Η μια μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές χώρες υποδέχονται τους πρόσφυγες με γιορτές που διοργανώνουν σε κεντρικές πλατείες. Γλέντια στήνονται, όπως όταν υποδέχεσαι έναν επισκέπτη ή έναν ξενιτεμένο.» Πανικός στο πλατό. Ο αρχισυντάκτης ωρυόταν. Οι κάμεραμαν την κοιτούσαν σα να είχε τρελαθεί, και μάλλον αυτό είχε συμβεί. Δεν θα άφηνε όμως κανένα να της χαλάσει την γιορτή. «Ο ISIS έδωσε χάρη σε Γάλλο δημοσιογράφο, ως κίνηση καλής θέλησης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Σπάνιο περιστατικό νεκροφάνειας μπέρδεψε γιατρούς και νοσοκόμους σε νοσοκομείο της Αθήνας και ένα κοριτσάκι θεωρήθηκε νεκρό για λίγη ώρα, χωρίς να είναι. Το κοριτσάκι χαίρει άκρας υγείας και θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα μαζί με την οικογένεια του, στο σπίτι. Αυτές ήταν οι ειδήσεις μέχρι αυτή την ώρα. Για ότι νεώτερο θα σας ενημερώνουμε με έκτακτα δελτία. Καλό βράδυ και καλά Χριστούγεννα».

Έβγαλε το μικρόφωνο και σηκώθηκε. Ένα χαμόγελο είχε κωλύσει στο στόμα της. Άνθρωποι της μιλούσαν, την ταρακουνούσαν την έβριζαν. «Τρελάθηκες;»

Δεν μιλούσε σε κανέναν. Απλώς χαμογελούσε και προχωρούσε σαν υπνωτισμένη. Έφυγε για το σπίτι. Ξαφνικά δεν ένιωθε μοναξιά. Ήταν Χριστούγεννα παντού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου