Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

ΣυναυλίεςΓεννήθηκα πολύ πριν η χώρα αποκτήσει μπλε και πράσινα καφενεία και τα απορρυπαντικά μπλε και πράσινους κόκκους. Συνηθίζουμε να αρχειοθετούμε τις μνήμες μας με βάση μεγάλα ιστορικά και προσωπικά γεγονότα. Κάπου ανάμεσα στα πρώτα και τα δεύτερα, θα προσθέσω και τα αντίστοιχα μουσικά που σημάδεψαν τη ζωή μου. Ανάκτα έρχονται τώρα στη μνήμη μου.

Φθινόπωρο του 74  πηγαίναμε, με τα πόδια, στο Καυτατζόγλιο σε συναυλία «συμπαράστασης στην Κύπρο». Γύρω μας νέοι με μακριά μαλλιά, γένια και στρατιωτικά αμπέχονα, συνοδεύοντας κοπέλες με καφτάνια και ταγάρια. Μαζί μας καταφτάνει η αγχωμένη Δήμητρα Γαλάνη μέσα σε ένα κόκκινο σαραβαλάκι. Λίγα λεπτά αργότερα την ακούγαμε να τραγουδάει μαζί με την εθνική Ελλάδος των τραγουδιστών της εποχής σαν μια κουκίδα στην μέση του γηπέδου.

Χρόνια μετά, Dizzy Gillespie με φουσκωμένα σαν μπαλονάκια μάγουλα φυσούσε την τρομπέτα του στην σκηνή του ΡΕΞ στη  Μπότσαρη (αν δεν κάνω λάθος) και εμείς δεν πιστεύαμε στην τύχη μας, που βρισκόμασταν μπροστά σε ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός.

Θέσεις ακριβώς κάτω από την εξέδρα και προετοιμασία ανάλογη με τον Χριστιανών για το Πάσχα (μόνο νηστεία που δεν κάναμε) για να παρακολουθήσουμε τον James Brown να χορεύει like a sex machine στο Παλαί. Μαζί αγαπημένος φίλος με αντιδράσεις καθολικού μοναχού που μόλις ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πάπα.

Μια μαγική βραδιά με την Αρβανιτάκη στον λόφο της Σάνης και ένας Ολλανδός ηχολήπτης να τα δίνει όλα επάνω στην εξέδρα του,  χορεύοντας Δυνατά – Δυνατά στο δεύτερο μπιζ. Η μουσική είναι μια.

Νιόνιος, στο ίδιο μέρος αλλά και  στο Μέγαρο Μουσικής και στην Αίγλη και δεν θυμάμαι και σε πόσα άλλα μέρη και εμείς να τραγουδάμε μαζί του χωρίς να χάνουμε ούτε στίχο από τα τραγούδια που είχαμε ακούσει και σιγοτραγουδήσει χιλιάδες φορές παρέα με τους δίσκους του.

Αχώνευτος Νταλάρας να πιάνει μεγάλες επιδόσεις παρέα με την Παπακωνσταντίνου στο Ολύμπιον.

Όλα αυτά σε εποχές που η μουσική δεν καταναλωνόταν εύκολα με το megabyte και οι δίσκοι του βινυλίου έλιωναν επάνω σε πικ απ, για πολύ καιρό μετά την κυκλοφορία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου