Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Του ΜχάληΣήμερα γιορτάζει ο Μιχάλης. Χρόνια του πολλά.

Η λέξη «Μιχάλης» είναι σύνθετη, προερχόμενη από το διστακτικό «Μη» και την λέξη «Χάλι». Παλιά σήμαινε «το καλό, αυτό που δεν έχει σχέση με το χάλι μας». Με τα χρόνια, στην Ελλάδα, επικράτησε καθολικά το χάλι και έτσι άλλαξε ορθογραφία και προφέρεται ως μια λέξη «Μιχάλης». Έγινε και όνομα το οποίο δίνεται σε αυτούς που ελπίζουμε ότι θα είναι καλοί ή τουλάχιστον δεν θα είναι χάλια. Προσβλέπουμε δε στην κατανόηση τους, όπως σαφώς φαίνεται και στο άσμα της «Οπισθοδρομικής Κομπανίας» με τίτλο «Κοίτα Μιχάλη μου το χάλι μου».

Έχει και θηλυκό, που είναι η «Μιχαλού». Σήμερα απαντάται περισσότερο ως κωδικό όνομα για την εφορία και της τράπεζες, αφού όλο και περισσότεροι χρωστούν σε αυτές. Ο σοφός λαός μας, λέει «χρωστάει της Μιχαλούς», και όλοι καταλαβαίνουμε.

Γιορτάζει και η αεροπορία αλλά δεν θα κάνει επιδείξεις γιατί ξόδεψε όλα τα καύσιμα στην 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχουν λεφτά να πάρει άλλα. Άρα ένα φοντάν και πολύ σας είναι. Όποιος αεροπόρος θέλει, μπορεί να κεντήσει την μορφή του αγίου στην στολή του αλλά να προσέξει γιατί μετά μπορεί να τον τσιμπάει καθώς ο άγιος απεικονίζεται συνήθως με ρομφαία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Μιχάλης δεν τρώγεται με τίποτα. Αυτό ισχύει, εκτός αν πρόκειται για ένα τυρί που του μοιάζει, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο, και γι αυτό φέρει την ονομασία «Σαν Μιχάλη», οπότε τρώγεται και είναι νοστιμότατο.

Ένας φίλος μου είπε, ότι σήμερα γιορτάζει και το πουλί μου, το Μιχαλόπουλο. Δεν ξέρω. Θα το ρωτήσω και θα σας πω.

Κανονικά σήμερα γιόρταζε και ο Μιχαήλ Άγγελος αλλά μετά την επιτυχία της CapellaSistina τον πήραν οι Ιταλοί, που δεν τους ξεφεύγουν κάτι τέτοια, και τον έκαναν Michelangelo και δεν μας τον δίνουν.

Στην Ελλάδα ο αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν αριστερός. Έτσι όπως τον βλέπουμε και όχι όπως μας βλέπει. Αυτό είναι καλό να διευκρινίζεται. Έτσι, όπως συνηθίζεται σε αυτόν τον χώρο λοιπόν, διασπάστηκε σε δύο ονόματα και τώρα πια γιορτάζει χωριστά ο Μιχαήλ από τον Άγγελο και καμία σχέση δεν θέλουν να έχουν μεταξύ τους.

Ψάχνεις να βρεις κανέναν Άγγελο αλλά τελικά όπως μας πληροφορεί και το γνωστό άσμα «δεν υπάρχου Άγγελοι σου λέω». Μπορεί και να είναι έτσι, αλλά εγώ ξέρω μια Αγγέλα, λίγο πιο μακριά από εδώ, που πολλοί θα εύχονταν να μην υπάρχει. Βέβαια η Αγγέλα δεν είναι Άγγελος, αλλά «Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα», «αλλ' ως εκ γυναικός πηγάζει τα κρείτω»! Συγγνώμη αλλά φαίνεται πώς έπαθα Ζουράρη πρωινιάτικα.

Καλημέρα και χρόνια πολλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου