Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Από αλλού τα περιμένεις...Αποδημεί εις Κύριον  λοιπόν η κυρά Ευγενία, που έμενε στο ρετιρέ, και περνά όλη η γειτονιά για να συλλυπηθεί την οικογένεια. Από κοντά και η κυρά Τασία, σχεδόν εκατό χρόνων,  που έμενε στον πρώτο όροφο της οικοδομής και με δυσκολία περπατούσε. Την βλέπει μια γειτόνισσα και τις λέει «Όταν είδα το χαρτί στην είσοδο, σκέφτηκα ότι θα ήταν για σένα». Εκείνη δεν ταράχτηκε. «Σειρά μου ήταν, αλλά πήρε την Ευγενία».

Από αλλού τα περιμένεις και από αλλού έρχονται. Αυτό μου ήλθε στο μυαλό όταν διάβασα ότι η Γερμανία ενεργοποιεί και πάλι το σύστημα ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, αναστέλλοντας, προσωρινά, την ισχύ της συνθήκης της Σένγκεν. Πριν από ένα μήνα είχα περάσει από τα σύνορα αυτά και θαύμαζα το πώς περνάς από χώρα σε χώρα και αν δεν προσέξεις μια μικρή πινακίδα στην άκρη του δρόμου, τα χάνεις. Ήταν η εποχή που σε μας συζητούσαν αν θα παραμείνουμε στην Ε.Ε. και αν θα αναστείλουμε την Σένγκεν. Από εμάς το περίμεναν, εκείνοι το έκαναν. Σκεφτόμουν πόσο άτυχοι είμαστε  εμείς που περιστοιχιζόμαστε από τις χώρες που περιστοιχιζόμαστε. Ακρίτες της Ευρώπης. Η Ε.Ε. ψάχνει τον εαυτό της και κάθε μέρα αποδεικνύει ότι πότε δεν θα γίνει μια πραγματική ένωση, γιατί απλά κανένας δεν το επιθυμεί.

Γύρω μας όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Άλλοτε προς το καλό και άλλοτε προς το κακό. Η Ελλάδα είναι ένα ακυβέρνητο καράβι, εγκλωβισμένο στον μικρόκοσμο του. Καπεταναίοι πάνε και έρχονται και αδυνατούν να διαβάσουν όχι μόνο τα σημεία των καιρών αλλά ακόμα και την προδιαγεγραμμένη πορεία στον χάρτη. Φύγε συ, έλα συ. Οι επιβάτες σαστισμένοι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

Από το βάθος ακούω τον Νιόνιο… «Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή. Τι να καταλάβουμε οι φτωχοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου