Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Back to life, back to realityΜας αρέσει δε μας αρέσει βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού. Η περίφημη πανσέληνος του Αυγούστου θα συμπέσει και με την μαζική αποχώρηση από πλαζ και μέρη θερινά. Με το ένα μάτι θα κοιτάς το μεγάλο, άσπρο, φωτεινό πιάτο στον ουρανό και με το άλλο τη βαλίτσα και το πώς θα «κλείσεις» το σπίτι μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Η πανσέληνος αυτή είναι μάλλον υπερεκτιμημένη ως προς την ομορφιά της, αποκτά όμως προστιθέμενη αξία, ως κομμάτι του γενικότερου πακέτου του καλοκαιριού. Δημιουργεί μάλιστα μεγάλες προσδοκίες που είναι εύκολο να διαψευστούν. Έχω στο μυαλό μου υπέροχες εικόνες με φεγγάρι πανσελήνου να φωτίζει τον ουρανό κρύο βράδυ Φεβρουαρίου καθώς επιστρέφω από τη δουλειά. Εκεί λειτουργεί το στοιχείο της έκπληξης. Δεν την περιμένεις, δεν είσαι έτοιμος γι αυτήν.   Ότι και να σου δώσει, καλοδεχούμενο.

Θα γυρίζουμε λοιπόν στις πόλεις και σε αυτό που ονομάζουμε καθημερινότητα  αλλά δυστυχώς θα βρούμε ελάχιστα πράγματα από αυτά που την συνέθεταν τα προηγούμενα χρόνια.  Η ανεύθυνη και εξαιρετικά καταστροφική για την Ελλάδα, πολιτική της κυβέρνησης που ορκίστηκε, με μεγάλες υποσχέσεις, τον Ιανουάριο έχει ισοπεδώσει ότι είχε μείνει όρθιο από μια μνημονιακή πενταετία. Άνθρωποι, καταφανώς ακατάλληλοι για τον ρόλο που τους ανατέθηκε, έκαναν ένα επτάμηνο πάρτι υλοποιώντας το όνειρο τους να γίνουν κάποτε κυβέρνηση. Πέρασαν καλά εις βάρος μας, βόλεψαν όσους δικούς τους πρόλαβαν, έπαιξαν με τις θεωρίες τους και ταπείνωσαν την χώρα και τον λαό της. Πήραν μια οικονομία, η οποία μετά από πολλά χρόνια έδειχνε ότι ίσως να άρχιζε να αντιδρά σαν τον ασθενή που είναι σε κώμα και κουνάει τα μάτια του, και την πυροβόλησαν ακριβώς εκεί, ανάμεσα στα μάτια. Πήραν μια Ελλάδα που φαινόταν να τα βρίσκει με τους εταίρους της και την έκαναν περίγελο όλου του κόσμου. Κατάντησαν την λέξη Ελλάδα ανέκδοτο και την λέξη Έλληνας ύβρη.

Έπαιξαν, ανερυθρίαστα, με τους θεσμούς. Έκαναν ένα δημοψήφισμα παρωδία και στο τέλος έκαναν ότι ήθελαν αγνοώντας την εντολή του λαού. Έκλεισαν τράπεζες και επέβαλαν περιορισμούς στην οικονομία που θα την κατατρέχουν για χρόνια. Επεξεργάστηκαν ευφάνταστα σενάρια, σαν αυτό της κατάληψης του νομισματοκοπείου, που αν δεν συνέβαινε να είναι στην κυβέρνηση θα προκαλούσαν μόνο θυμηδία. Δυστυχώς, λόγω της θέσεως τους, προκάλεσαν τρόμο.

Ήλθε κάποτε η ώρα της αλήθειας. Αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τον ρεαλισμό και έφεραν την χώρα σε απείρως δυσμενέστερη κατάσταση από αυτή στην οποία την παρέλαβαν όταν, ελάχιστους μήνες πριν, ο λαός τους είχε δώσει την εντολή να κυβερνήσουν. Συνέχισαν όμως να τον εμπαίζουν λαό με κροκοδείλια δάκρυα για πολιτικές τις οποίες δεν πίστευαν αλλά έπρεπε να εφαρμόσουν.  Ένας πρωθυπουργός ο ποίος δεν είχε καμία διάθεση ή δυνατότητα να κυβερνήσει προσπαθούσε σκληρά να αποκτήσει, επιτέλους, τον έλεγχο του κόμματος του, αδιαφορώντας για την χώρα. Όταν οι αντιδράσεις μέσα στο κόμμα του άρχισαν να αυξάνονται, προκήρυξε εκλογές αρνούμενος οποιαδήποτε συνεργασία για την διακυβέρνηση, αφού φυσικά δεν τον ενδιέφερε η διακυβέρνηση αλλά η διατήρηση της θέσης του στο κόμμα του.

Καημένη Ελλάδα! Εσύ χρειαζόσουν ηγέτη και σου έλαχε ένας λαοπλάνος σε μοντέρνα συσκευασία που κρύβει μέσα της ένα θλιβερό ανθρωπάκι με μοναδική  επιδίωξη την διασφάλιση της μονιμότητας στη θεσούλα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου