Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Οι μυρωδιές του καλοκαιριούΧθες σας έγραψα για τους ήχους του καλοκαιριού. Σήμερα, σειρά έχουν οι μυρωδιές. Ευχάριστες ή δυσάρεστες είναι εδώ και χαρακτηρίζουν την εποχή.

Το καλοκαίρι είναι γεμάτο φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Κόβεις ένα καρπούζι και, αν δεν σου βγει «μάπα το καρπούζι», έχεις στην μύτη σου την απόλυτη μυρωδιά της φρεσκάδας. Δαγκώνεις ένα ροδάκινο και καθώς προσπαθείς να διαχειριστείς τα ζουμιά που τρέχουν από παντού σε κατακλύζουν αρώματα πολύπλοκα που κάνουν το μυαλό να ζαλίζεται. Κόβεις μια ντομάτα, από τον μπαξέ, και αυτομάτως το στόμα γεμίζει σάλια. Σπας ένα αγγούρι και το κρατς συνοδεύεται από μια ευωδιά που είναι σα να φωνάζει φέρε αλάτι και φάε με τώρα.

Αγιόκλημα, γιασεμί και νυχτολούλουδο, η αγία τριάδα του καλοκαιριού, που γεμίζει  τις νύχτες του με αρώματα μεθυστικά. Σκαρφαλωμένα σε περιφράξεις και τοίχους σπιτιών,  σε θερινά σινεμά  αλλά και ταπεινές γλάστρες σε μπαλκόνια, σημαίνουν συναγερμό στο μυαλό αφυπνίζοντας όλες τις αισθήσεις. Περνάς από  δίπλα τους και κοντοστέκεσαι ρουφώντας τις εύοσμες εκκρίσεις τους.

Κάθεσαι στην παραλία και ο τόπος καίει.  Αν έχεις μυρίσει την άμμο που την ψήνει ο ήλιος, καθώς έχεις γύρει και λαγοκοιμάσαι επάνω σε μια ψάθα, την μυρωδιά της δεν θα την ξεχάσεις ποτέ. Αυτή μαζί με την μυρωδιά της ζεστής ψάθας, θα σου δίνει κουράγιο όταν θα είναι Φεβρουάριος, ο ουρανός θα είναι μαύρος, το κρύο τσουχτερό και θα βρέχει για πέντε μέρες ασταμάτητα.

Έγραψα για την βροχή του χειμώνα και φυσικά μου ήλθε αμέσως στο μυαλό η βροχή του καλοκαιριού. Το διψασμένο χώμα που υποδέχεται τις πρώτες σταγόνες της συνήθως σύντομης καλοκαιρινής βροχής ή την απλοχεριά του καταβρέγματος με το λάστιχο του ποτίσματος, δείχνει την ευγνωμοσύνη της εκλύοντας μια χαρακτηριστική μυρωδιά που από μόνη της σε δροσίζει.

Από την κάποτε, σχεδόν καθολικά, επικρατούσα μισητή μυρωδιά της καρύδας, μέχρι τις αλόες και τους τζοτζομπάδες, τα αντηλιακά βασανίζουν την μύτη μου κάθε καλοκαίρι. Οι μυρωδιές αυτές, συνήθως, συνοδεύονται και από μια «αντιληακοκηλίδα» που δημιουργούν οι πασαλειμμένοι μέσα στην θάλασσα. Διπλό το κακό.

Αν έχεις την τύχη να ταξιδεύεις με αστικά λεωφορεία το καλοκαίρι, σίγουρα έχεις διαπιστώσει τις  κακές σχέσεις έχουν πολλοί συνεπιβάτες σου με το σαπούνι και το νερό. Οι σωματικές εκκρίσεις, που φαίνεται να πολλαπλασιάζονται την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική συμμόρφωση στην υπόδειξη «κρατήστε από τας χειρολαβάς» , βασανίζουν την όσφρηση και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας.

Με φρούτα και λαχανικά ξεκινήσαμε, με αυτά θα τελειώσουμε. Μόνο που τώρα έχουμε φάει ότι ήταν να φάμε και τα υπολείμματα βρίσκονται στα σκουπίδια. Καρπουζόπεπονόφλουδες και σάπια ροδάκινα ψήνονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μέσα σε κάδους πράσινους και μας κάνουν να λοξοδρομούμε κάθε φορά που τους πλησιάζουμε.

Ανοίξτε τα ρουθούνια σας και γεμίστε πνευμόνια και ψυχές με τις μυρωδιές του καλοκαιριού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου