Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Διχασμό; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.Όταν ήμουν στο σχολείο, είχα μπει σε ένα κλαμπ και παίζαμε σκάκι. Δεν είχα μελετήσει αλλά μου άρεζε πολύ. Σε έναν αγώνα έχασα από τον αντίπαλο μου, σχεδόν με το ξεκίνημα. Είχε εφαρμόσει το «Ναπολεόντειο» που είναι ίσως το πρώτο άνοιγμα που μαθαίνει  κανείς. Τα πιο παλιά και πιο απλά κόλπα ίσως είναι και τα καλύτερα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει και αυτή ένα παλιό κόλπο. «Διαίρει και Βασίλευε» ονομάζεται. Κατάφερε την πιο κρίσιμη ώρα να μας βάλει να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Ποιος είναι με το «Ναι», ποιος είναι με το «Όχι». Βάλτους να τρώγονται και θα έχεις όλο τον χρόνο να πετύχεις αυτό που θέλεις. Κανένας δεν θα έχει τη δύναμη να αντιδράσει. Τύφλωσε τους από μίσος και δε θα βλέπουν και εσένα.

Ίσως ήταν ο μόνος τρόπος για να γαντζωθεί στην εξουσία αφού κατέστρεψε και την τελευταία ελπίδα των Ελλήνων. Την στιγμή λοιπόν που θα περίμενε κανένας να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο κακό που μας έχει βρει, να πιαστούμε χέρι χέρι, να ομονοήσουμε και να βγούμε από το πηγάδι, ακριβώς αυτή τη στιγμή αρχίσαμε και πάλι να τρωγόμαστε μεταξύ μας.

Εχθρός λοιπόν αυτός που πρεσβεύει το αντίθετο από εμάς. Μηδενική ανοχή στην αντίθετη άποψη. Ο χθεσινός φίλος, ο συγγενής, ο συνάδελφος μετατρέπεται σε μισητό αντίπαλο. Τα «πράσινα» και «μπλε» καφενεία της δεκαετίας του 80 μετατράπηκαν σε ομάδες στήριξης το «Ναι» ή του «Όχι» στα social media. Γερμανοτσολιάς ο ένας, λοβοτομημένος ο άλλος. Θα σε διαγράψω. Θα σε μπλοκάρω. Δεν θέλω να σε ξέρω. Από δίπλα να επιχαίρουν και όλοι αυτοί που τρέφονται από τέτοιες καταστάσεις.

Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν ξέρω τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα αυτό για τις ζωές μας. Έχω τις απόψεις μου και τις εκτιμήσεις μου, όπως όλοι, αλλά φυσικά δεν μπορώ να πω ότι κατέχω την απόλυτη αλήθεια. Ξέρω όμως ότι καιροσκόποι πολιτικοί, χωρίς ήθος, κατάφεραν να ανοίξουν πληγές ξύνοντας παλιές ουλές που έμοιαζαν να έχουν επουλωθεί από τον χρόνο. Αυτό σίγουρα δε θα μας βγει σε καλό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Δείτε ποιόν συμφέρει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην κοινωνίας μας και προφυλαχθείτε από αυτόν. Μην κάνετε το χατίρι σε αυτούς που τρίβουν χαρούμενα τα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου