Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Τα πράγμα στην πραγματική τους διάσταση

Ίσως τώρα να είναι μια καλή στιγμή να δούμε τα πράγμα στην πραγματική τους διάσταση και να τα πούμε με το όνομα τους. Δεν είναι ώρα για συναισθηματισμούς, κραυγές και ψιθύρους. 

Η πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μεν η πρόταση των δανειστών, αλλά στην ουσία είναι μια παραλλαγή αυτής που είχε θέσει προς διαπραγμάτευση η Ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία αποτελείται μόνο από φόρους χωρίς ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο. 

Μετά από πέντε μήνες διακυβέρνησης η Ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να προφυλάξει την χώρα από αυτά που περνάμε σήμερα και κατά τα φαινόμενα θα περνάμε για πολύ καιρό ακόμα. Χωρίς σχέδιο ή κατά πολλούς με κρυφό σχέδιο την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε., η χώρα πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η ελπίδα αυτή, δυστυχώς, στερεύει κάθε μέρα που περνάει, σε ουρές τραπεζών, άδεια μαγαζιά, κλειστές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό έχουν χαθεί. Οι Έλληνες πλέον ουσιαστικά αδυνατούν να κάνουν δουλειές εκτός Ελλάδας και έχουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και όταν απλώς θέλουν να ταξιδέψουν. Οι υποστηρικτές της «περήφανης αυτάρκους» Ελλάδας οραματίζονται μια χώρα με κλειστά σύνορα όπου περήφανοι Έλληνες αγρότες θα καλλιεργούν με μουλάρια τον Θεσσαλικό κάμπο και θα γεύονται τα αγαθά της πλούσιας Ελληνικής γης. 

Η Ελλάδα προέρχεται από πέντε χρόνια σκληρής και άδικης λιτότητας, η οποία έχει διαλύσει τις οικονομικές και κοινωνικές δομές του κράτους. Οι κυβερνήσεις επέλεξαν τον εύκολο δρόμο των φόρων και των οριζόντιων περικοπών αντί για αυτό της αναδιοργάνωσης του κράτους. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό αντιευρωπαϊκό μέτωπο, εντός της χώρας, καθώς οι κυβερνώντες επέλεγαν και επιλέγουν να φορτώνουν τις δικές τους αδυναμίες στην χάραξη ή την εφαρμογή πολιτικής, στους δανειστές.

Άποψη μου είναι ότι η μόνη ελπίδα της Ελλάδας για να ξεπεράσει την δεινή σημερινή της κατάσταση είναι να συνεχίσει να βρίσκεται και ουσιαστικά εκτός από γεωγραφικά μέσα στην Ευρώπη. Να κάνει χρήση των προνομίων που της δίνει η συμμετοχή σε αυτή την μεγάλη κοινότητα και να αποφύγει την διεθνή απομόνωση και τον μαρασμό.

Περιμένω, μάλλον μάταια, από την κυβέρνηση να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους, μια θετική πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Να ενημερώσει δηλαδή τον Ελληνικό λαό για το τι προτείνει εκείνη, εφόσον τον καλεί να καταψηφίσει την πρόταση των δανειστών. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Αυτός που κυβερνά λέει τι θα κάνει. Όχι τι δεν θα κάνει. Είναι αυτό διαχωρίσει τον υπεύθυνο από τον ανεύθυνο.

Επιτέλους οι θιασώτες του ΟΧΙ θα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς επιδοκιμάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου