Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Ο Επίμονος Κηπουρός 
Είναι ένας τύπος στην γειτονιά μου που φέτος αποφάσισε να βάλει στο μπαλκόνι του κάτι τεράστιες τριανταφυλλιές. Εκεί που τόσα χρόνια κατάφερνε να ξεράνει ακόμα και το λάστιχο του ποτίσματος, φέτος αποφάσισε να κάνει το μπαλκόνι ζούγκλα!

Ένα πρωί λοιπόν το μπαλκόνι, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε μόνο κάτι καρέκλες και ένα τραπέζι, πρασίνισε. Τέσσερεις μεγάλες τριανταφυλλιές μοιράστηκαν στις δύο άκρες του. Από κάπου τις έφερε φυσικά έτοιμες, αν και δε μου φαινότανε να είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

Από εκείνη τη μέρα λες και άλλαξε η ζωή του. Ξυπνάει στις έξι το πρωί και καθαρίζει τα ξερά φύλλα, κόβει κλαδιά, κλαδεύει, βάζει χώμα, βάζει λίπασμα, λες και έχει βάλει σκοπό να τις ξαναζωντανέψει. Φαίνεται να έχει και προβλήματα με ζουζούνια και αρρώστιες. Εκεί να το δεις. Κανονικός χειρουργός. Φοράει γάντια και καθαρίζει μια μια τις αφίδες που βγαίνουν πάνω στα καινούρια φύλλα. Μου θύμισε μια ιστορία με τον Καραγκιόζη που άκουγα μικρός και έλεγε ότι για να καταπολεμήσει τους κοριούς παίρνει το φάρμακο, ανοίγει το στόμα κάθε κοριού και του το ρίχνει μέσα…

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται οι κόποι του να απέδωσαν καρπούς. Οι τριανταφυλλιές του έχουν αποκτήσει ωραίο πράσινο, ζωντανό φύλλωμα. Νέα κλαδιά και νέα φύλλα έχουν βγει. Τα φυτά είναι γεμάτα μπουμπούκια και μερικά ήδη έχουν σκάσει μύτη με τη μορφή κατακόκκινων τριαντάφυλλων. Κάποια από αυτά πρέπει να είναι και αρωματικά γιατί τον βλέπω κάθε τόσο να πηγαίνει και να χώνει την μύτη του μέσα στο λουλούδι και μετά να σηκώνει το κεφάλι του χαμογελαστός.

Ο φίλος μας συνεχίζει ακάθεκτος. Καθώς βλέπει τους κόπους του να αποδίδουν προσπαθεί ακόμα παραπάνω. Πρωί και απόγευμα τώρα. Και να τα καθαρίσματα από τα ζουζούνια και να οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Σκέφτομαι ότι τελικά κατάφερε να σώσει τα φυτά που παρέπαιαν και να τους δώσει νέα ζωή.  Ίσως γιατί εκτός από το να προσπαθήσει απλώς να τα κρατήσει στη ζωή, δημιούργησε και τις προϋποθέσεις για να γίνουν υγιή φυτά που θα ανθίσουν. Ίσως γιατί τόλμησε και έκοψε τα άρρωστα κλαδιά και από εκεί ξεπήδησαν νέα και δυνατά. Λες αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί και εκτός κήπου; Μάλλον, αλλά χρειάζεται επίμονος κηπουρός με όραμα, τόλμη και διάθεση για δουλειά και φυσικά συνεργάσιμα φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου