Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές - ΓιορτήΠαλιά οι εκλογές ήταν σαν μια μεγάλη γιορτή. Κάτι σαν το Πάσχα. Για εμάς που ήμασταν παιδιά τότε βοηθούσε και το ότι δεν είχαμε σχολείο. Ερχόταν ο στρατός και «καταλάμβανε» το σχολείο. Εμείς στο σπίτι.

Θυμάμαι τον παππού μου να ετοιμάζεται σα να ήταν να πάει σε γάμο. Το καλό το κουστούμι έξω, μπάνιο από την προηγούμενη και να ελέγξουμε που έχουμε το εκλογικό βιβλιάριο και αν αυτό έχει άδεια φύλλα. Αυτό πάλι, για μας τα μικρά, ήταν σαν το διαβατήριο του πολυταξιδεμένου. Σφραγίδες και ημερομηνίες επάνω σε άθλιες κιτρινισμένες σελίδες. Εμπειρίες από μέρη που εμείς δεν έχουμε πάει… Τότε έκαναν και μια τρύπα στην αστυνομική ταυτότητα κάθε φορά που ψήφιζες. 

Ξυπνούσαν πρωί. Τότε η ψηφοφορία καθοριζόταν από την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Μετά την εκκλησία, γραμμή στο εκλογικό τμήμα. Ουρές μεγάλες και εικασίες για το ποια ώρα είναι η καλύτερη για να πας και να μην ταλαιπωρηθείς. Μετά καφέ και πολιτικολογία. Εικασίες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Τότε, βλέπεις, δεν είχε δημοσκοπήσεις και exit polls. 

Την ημέρα αυτή απαγορευόταν στα καταστήματα να σερβίρουν αλκοόλ. Σήμερα πιθανώς θα έπρεπε να επιβάλλεται… Μέσα στο μυαλό του μικρού παιδιού μου είχε σφηνωθεί η ιδέα να πάω στον κυρ Αλέκο τον μπακάλη που ήταν παραδίπλα από το σπίτι μας και να ζητήσω να αγοράσω ένα μπουκάλι μπύρα. Όχι για να την πιώ, αλλά για να δω αν θα μου το έδινε. Δεν το έκανα ποτέ και μετανιώνω γι αυτό…

Το μεσημεριανό τραπέζι είχε μεγαλύτερη επισημότητα από αυτή που είχαν τα έτσι και αλλιώς επίσημα τραπέζια των υπόλοιπων Κυριακών. Σε αυτό οι μεγάλοι μιλούσαν για τις εκλογές και εμείς, τα παιδιά, ακούγαμε χωρίς να καλοκαταλαβαίνουμε. Το τελευταίο μου έχει μείνει ως και σήμερα… Ευτυχώς, στο σπίτι μας, δεν υπήρχαν έντονα πολιτικά πάθη και οι συζητήσεις αυτές ήταν από κόσμιες έως και βαρετές.

Το βράδυ αποτελέσματα στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης. Βγάλε από το μυαλό σου τον σημερινό σχολιαστή που κάνει βόλτα μέσα σε δάσος από τρισδιάστατα γραφικά με τη δύναμη των κομμάτων και τις ζωντανές συνδέσεις. Εμείς είχαμε τηλεγραφήματα και αποτελέσματα από το … 57ο δημοτικό σχολείο. Τα αποτελέσματα τα μάθαινες την άλλη μέρα και αν.

Επί της ουσίας, όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου