Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Σάββατο στη λαϊκήΣάββατο στη λαϊκή, για μένα, έχει την ίδια αξία με την επίσκεψη ενός παιδιού στην Disneyland. 

Αν και οι παραγωγοί είναι λίγοι, ο κάθε έμπορος έχει την ειδικότητα του. Πάγκοι με μήλα και αχλάδια, με πατάτες και κρεμμύδια, με ελιές, με όσπρια, με ψάρια. Πολύβουο πλήθος.
Μικροκαυγάδες για τη θέση αλλά και φιλικά πειράγματα που κυμαίνονται από γνήσιο λαϊκό χιούμορ ως απίστευτες χοντράδες. 

Σχολιασμός της επικαιρότητας με συχνές αναφορές στα τηλεοπτικά αλλά και στα ποδοσφαιρικά. Διαλαλούν την πραμάτεια που ποτέ δεν είναι αυτό που βλέπεις! Μήλο η πατάτα, γλύκισμα το πορτοκάλι, σταφύλια διαμαντάκια , ψάρια που μιλάνε. 

Στη λαϊκή αγορά καταλαβαίνεις την αλλαγή της εποχής. Το φθινόπωρο μπαίνει μόνο όταν γεμίσει με μήλα, ο χειμώνας με τα πορτοκάλια και η άνοιξη όταν κοκκινίσουν οι πάγκοι από τις φράουλες. Τη μέρα που χιονίζει, στα πέριξ της πόλης, οι μισοί παραγωγοί και έμποροι απουσιάζουν. Την επόμενη εβδομάδα οι σαλάτες είναι λιγοστές και κακής ποιότητας. Τις έκαψε το χιόνι και ο πάγος.

Μυρωδιές από φρούτα, από φρέσκα μυρωδικά, από ρίγανη και φασκόμηλο αλλά και από ψάρια. Περνάς δίπλα από αυτόν που πουλάει τα αλίπαστα ή ελιές και στις οκτώ το πρωί θέλεις να παραγγείλεις ουζάκι. 

Δουλειές που δεν τις πιάνει το μάτι σου. Ο παππούς που πουλάει μαρκαδόρους για να γράφουν τις τιμές επάνω στις χαρτοσακούλες. Η καφετζού που σερβίρει καφέδες στους πάγκους. Αυτός που πουλάει σακούλες στους εμπόρους, επιτόπου. 

Οι άνθρωποι που τις επισκέπτονται σχεδόν οι ίδιοι κάθε εβδομάδα. Ζευγάρια κάποιας ηλικίας που μαλώνουν μπροστά στον πάγκο για το τι θα αγοράσουν. Η γιαγιά με το «Π» συνοδευόμενη από τη μουτρωμένη Γεωργιανή κοπέλα που «την προσέχει». Νέες μαμάδες με καρότσια, που προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο μέσα στο πλήθος ξεγελώντας τον μωράκι που κλαίει με κουλουράκια και καραμέλες. Ερωτήσεις «είναι τα ίδια με την προηγούμενη εβδομάδα;”. Αυτοί που σε κάθε πάγκο θα δοκιμάσουν ένα κομμάτι τυρί, μια ελιά, μια ρόγα σταφυλιού. 

Παραμονές εκλογών το στανταράκι των υποψηφίων. Υπάρχουν αυτοί με το λαϊκό background που φαίνεται να ξέρουν τον κάθε παραγωγό χωριστά αλλά και αυτοί που όταν τους σταματάει η γιαγιά να του φιλήσει ή ο παραγωγός να τους σφίξει το χέρι, δε μπορούν να κρύψουν τη σιχασιά τους…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου