Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Πριν το Πάσχα στο νησί


Έζησα μερικά χρόνια στην Πάρο. Η περίοδος αυτή ήταν η αγαπημένη μου. Αυτή την εποχή στα νησιά καταλαβαίνεις την αλλαγή της εποχής. Ο κόσμος στον δρόμο γίνεται περισσότερος. Βλέπεις νέες φάτσες, Έλληνες και ξένους. 
 
Τα μαγαζιά αρχίζουν να ανοίγουν και να βγάζουν έξω τα τραπέζια, τις καρέκλες ακόμα και τα ράφια για να πάρουν αέρα από τη μούχλα του χειμώνα. Επισκευάζονται εσωτερικά και εξωτερικά. Πεζούλια και χαγιάτια ασβεστώνονται. Κανονική αφύπνιση, σαν αυτή που συντελείται και στη φύση αυτή την εποχή. Σαν αυτή που είμαστε πολύ απασχολημένοι με τα καθημερινά μας για να αντιληφθούμε. 

Ετοιμάζονται για το καλοκαίρι που θα έλθει αλλά και για τους πρώτους τουρίστες που θα έλθουν το Πάσχα. Όταν αυτό, όπως φέτος, συμπίπτει με των Καθολικών η προσέλευση των ξένων είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τους βλέπεις λίγο σαν χαμένους, ξαφνιασμένους από τον ξαφνικό ήλιο και τον γλυκό καιρό. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Αυτή την εποχή έρχονται συνήθως ζευγάρια μεγαλύτερων σε ηλικία. Κάθονται και απολαμβάνουν τον καφέ τους διαβάζοντας βιβλία. Μιλούν ελάχιστα. Καμία σχέση με το φασαριόζικο πλήθος του καλοκαιριού. Τα βράδια κάνει δροσούλα.

Οι πελάτες στα εστιατόρια και τα μπαρ που έχουν ανοίξει λιγοστοί και «μαζεμένοι». Συζητήσεις να καθίσουμε μέσα ή έξω. Από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ θα αρχίσουν να καταφτάνουν οι Έλληνες. Αυτοί είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Μεγάλες παρέες με μικρά παιδιά που κάνουν φασαρία ή με μεγάλα παιδιά που βαριούνται και ψάχνουν τον κωδικό του wifi. Με τα ανοιξιάτικα ρούχα τους μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από διαφήμιση για boat wear. Θα πάνε στον επιτάφιο με το μυαλό στο ούζα με τα χταποδάκια που θα ακολουθήσουν. Το βράδυ της Ανάστασης οι Έλληνες θα πάνε στην εκκλησία ακριβώς όσο χρειάζεται για να προλάβουν ζεστή τη μαγειρίτσα στο ξενοδοχείο και οι ξένοι θα κοιτούν απορημένοι τα βαρελότα και τις αναμμένες λαμπάδες. 

Για την Κυριακή του Πάσχα ο καθένας έχει κάνει το κουμάντο του αλλά ήδη το μυαλό έχει πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Δευτέρα ουρές για να επιβιβαστούν στα καράβια ή τα αεροπλάνα. 

Τα ζευγαράκια των ξένων θα ξαναβρούν την ησυχία τους καθώς δε φαίνεται να ακολουθούν τους Ελληνικούς ρυθμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου